KREATOR NOVE SERIJE: BLOK 27 nije samo za tinejdžere! Svaki dobar horor govori o nekom ljudskom ili socijalnom problemu u društvu
Foto: Dunja Dopsaj

ivan knežević

KREATOR NOVE SERIJE: BLOK 27 nije samo za tinejdžere! Svaki dobar horor govori o nekom ljudskom ili socijalnom problemu u društvu

Kultura -

Mnogim autorima iz Srbije poslednjih godina uzor je serija "Pravi detektiv" (True Detective), a s novom tinejdž misterijom "Blok 27" približili smo "Čudnijim stvarima" (Stanger Things) i "Mraku" (Dark). Za razliku od Amerikanaca i Nemaca, gde imamo zanimljivo predgrađe, šumu i bunkere, "Blok 27" koristi socijalističke blokove kao mesto radnje. I nemojte da vas uplaši u nazivu "tinejdžer", jer je ovaj SF namenjen svim generacijama.

Premijerno prikazivanje i start "Blok" je imao u subotu i nedelju veče na kanalu Superstar TV, a neobični projekat stiže kao plod uspšene saradnje produkcijske kuće "Fajerflaj" i Telekoma Srbije. Kreator svih šest epizoda je Ivan Knežević, koji je govorio za više o ovom projektu za crnogorske Vijesti.

Ivan Knežević
foto: Firefly Production

Horori su uglavnom bazirani na strahu i atmosferi. Međutim, Vaša serija bazirana je na socijalnom ili ljudskom problemu, tako da ne spada u klasični horor žanr. Koliko Vam je ovaj žanr uopšte bio poznat pre nego što ste krenuli da pišete scenario? Koliko se razlikuje taj krajnji proizvod od te neke osnovne ideje sa kojom ste počeli?

- Bio sam kežual gledalac horora, oduvek. Ali ono što sam znao je da svaki dobar horor govori o nekom ljudskom ili socijalnom problemu. Kroz proces razvoja, snimanja i postprodukcije, "Blok 27" se stalno mijenjao, ali je zadržao svoju osnovnu, krajnje levičarsku ideju.

Iako je prvenstveno namijenjena tinejdžerima, hoće li “Blok 27” zainteresovati i one starije?

- "Blok 27" će prvenstveno zainteresovati starije. To je serija u kojoj su glavni likovi tinejdžeri, ali ne nužno i publika.

Serija Blok 27
foto: Dunja Dopsaj, Firefly Production

Interesantno je da glavne uloge igraju naturščici. Kako je trajao proces biranja glumaca, je li to bio najteži deo?

- Glumce su, ovaj put, birali reditelji. U proces kastinga nisam bio direktno uključen, i mislim da je to ispalo odlično. Bio bih previše opterećen svojom unutrašnjom, dve godine građenom slikom o likovima, koja ne mora obavezno da bude i najbolja. Ono što znam je da sam prezadovoljan izabranima.

Po obrazovanju ste montažer. Jeste li montažu “Bloka 27” prepustili nekom drugom ili ste i tu umešali prste?

- Od previše obaveza nisam stigao da se involviram u montažu. Proces je prelep, i dalje ga volim, ali nema dovoljno sati u danu da bih mogao i to da radim. Nadam se tome u budućnosti.

Serija Blok 27, Blok 27
foto: Dunja Dopsaj

Pre nekoliko godina pobedili ste zajedno sa scenaristom iz Zagreba Marjanom Alčevskim na konkursu HBO. I dok je njegova serija "Usp(j)eh" snimljena i prikazana još 2018, Vaše "Ostrvo" do sada nismo imali priliku da gledamo. Šta se desilo sa tim projekatom?

- Serija "Ostrvo" je razvijena i napisana do kraja. Međutim, mislim da ju je diskvalifikovao prevelik budžet - serija je ispala preskupa. Scenariji su i dalje odlični, više nego relevantni, te se i dalje nadam da će možda doći do realizacije. Sa HBO ili nekom drugom platformom.

Kurir.rs/ Vijesti

Bonus video:

01:59

PIĆE, BRAK ILI BLOK? Nata nikad iskrenije komentarisala bivše muževe (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track