KOSOVO SE KAO TEMA VRAĆA U SRPSKI FILM: Na Festu stižu MRAK i HEROJI sa Žarkom LAUŠEVIĆEM
Foto: Yana Lozeva

konačno

KOSOVO SE KAO TEMA VRAĆA U SRPSKI FILM: Na Festu stižu MRAK i HEROJI sa Žarkom LAUŠEVIĆEM

Kultura -

Nacionalne teme ponovo su aktuelne u domaćem filmu. Na ovogodišnjem Festu dva su veoma zanimljiva ostvarenja koja tretiraju Kosovo i oba će biti prikazana ovog vikenda. Prvi na redu večeras je film "Mrak", u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Film Mrak
foto: Promo

Radnja ove drame - psihološkog trilera inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Životna i potresna priča ispričana je kroz vizuru devojčice Milice, koja s majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

- Ovo je priča o zlu koje ne može biti razdvojeno od našeg bića. Moji junaci žive u iskonskom strahu od mraka, od onoga što ih čeka kad padne noć. I posle skoro 20 godina od pogroma 2004, Srbi na Kosovu i Metohiji žive u strahu. Mrak je metafora tog straha - kaže reditelj Dušan Milić.

Film Mrak
foto: Promo

Film je srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija i složena priča o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji, a glavne uloge tumače Slavko Štimac i danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale su poverene Mioni Ilov, Flaviju Parentiju, Nikoli Rakočeviću, Slaviši Čuroviću i drugima. U bioskope film "Mrak" stiže 17. marta, na dan pogroma Srba na Kosovu 2004. godine.

Za dan kasnije, u nedelju, u Domu omladine od 20 časova zakazana je premijera filma "Heroji" Gorana Nikolića, i to u okviru programa Fest Fokus. Radnja je smeštena u srednjovekovnu Srbiju posle Boja na Kosovu i prati ratnika koji pokušava da se vrati kući nakon završene bitke.

film Heroji
foto: FAME SOLUTIONS

Goran Nikolić, kome je ovo dugometražni rediteljski debi, snimio je film po sopstvenom scenariju i posvetio ga svim "malim herojima" koji nisu opevani u pesmama. Glavne uloge tumače Mladen Sovilj (bez teksta) i Todor Jovanović, dok je narator Žarko Laušević. Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Laušević nosio u filmu "Boj na Kosovu" Zdravka Šotre, i oni će tokom premijerne večeri biti izloženi u Domu omladine.

- "Heroji" su naša intimna posveta domaćoj kinematografiji. Ne bih da romansiram previše, ali kad već imamo priliku, poigrali smo se tim detaljem i doneli malo njihove, a pre svega Žarkove, energije u naš film. U genetskom kodu zapisan nam je kosovski zavet i svi smo rezultat borbe naših predaka - kaže Sovilj uoči premijere.

Mladen Sovilj
foto: Tamara Trajković

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track