POČEO 50. FEST: Kusturica svoje filmove poklonio Kinoteci i otvorio festival s Mikijem Manojlovićem (FOTO)
Foto: ATA images

svečano

POČEO 50. FEST: Kusturica svoje filmove poklonio Kinoteci i otvorio festival s Mikijem Manojlovićem (FOTO)

Kultura -

Jubilarni 50. Fest je otvoren, uskliknuli su glumac Predrag Miki Manojlović i reditelj Emir Kusturica večeras u prepunoj Kombank dvorani u Beogradu.

Manojloviću i Kusturici uručena je nagrada Beogradski pobednik. Slavni reditelj je zatim pozvao na binu selektora Festa Jugoslava Pantelića da mu uruči digitalne kopije svojih filmova kao poklon i na čuvanje Jugoslovenskoj kinoteci.

01:47

Ceremonija otvaranja Festa

Fest se prisetio i svih onih koji su između dva festivalska izdanja preminuli i publika se aplauzima oprostila od Žan-Pola Belmonda, Đorđa Marjanovića, Marka Živića, Milana Laneta Gutovića, Milana Vlajčića, Božidara Bote Nikolića, Peđe Vraneševića, Monike Viti, Pitera Bogdanovića, Beti Vajt, Andreje Maričića...

01:20

In memoriam - najveću aplauz za laneta, Marka Živića i Nenada Nenadovića

Dobrodošlicu na Fest publici je poželeo Jugoslav Pantelić, umetnički direktor smotre, uz opasku da osnivači festivala verovatno nisu mogli da zamisle da će se održavati 50. izdanje dok je rat u relativnoj blizini.

1 / 7 Foto: ATAImages, ATA images

Prve večeri premijerno je prikazan film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića. Ovo je moderna adaptacija slavne narodne epske pesme "Banović Strahinja" smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je migrant iz Afrike koji je, u želji da se bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Svetsku premijeru film je imao na 55. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujuci i glavnu nagradu, gran pri Kristalni globus za najbolji film. Do sada je učestvovao i na još 20 filmskih festivala - u Pindau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu...

Fest, 50Fest
foto: Dušan Milenković, Fest

Kurir.rs

Bonus video:

01:45

Otvaranje Festa - Miloš Biković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track