IMAMO REALNOST KOJA JE MRAČNA Biković: Situacija između Rusije i Ukrajine reflektuje se na sve grane, tako i na kulturu i umetnost
Foto: Nemanja Nikolić

iskren

IMAMO REALNOST KOJA JE MRAČNA Biković: Situacija između Rusije i Ukrajine reflektuje se na sve grane, tako i na kulturu i umetnost

Kultura -

Mladoj zvezdi srpske i ruske kinematografije Milošu Bikoviću ove godine pripala je nimalo laka uloga predsednika žirija glavnog takmičarskog programa 50. Festa. Na festivalu, ali van konkurencije, prikazana je komedija "Hoću muža", koja stiže od 24. marta u bioskope širom zemlje i regiona.

- Mi smo ovaj film radili tri godine, godinu i po dana su trajale pripreme filma. Snimanje u Kalinjingradu je dalo posebnu atmosferu i notu, zatim smo ga nastavili u Moskvi. Kad radite film, ne znate da li će se isplatiti i da li će ga publika prepoznati, on se složi tek kad ga pogledate zajedno sa publikom. Pogledao sam ga u Kalinjingradu i imam utisak da se dopao publici i da je to film koji slavi život - rekao je Biković novinarima na crvenom tepihu.

Miloš Biković, premijera filma, Hoću muža
foto: Nemanja Nikolić

Rusi vas nekako najviše vole u komedijama, a kod nas ste neki opasan dečko.

- Imao sam tu čast i privilegiju da na različitim tržištima radim i u različitim ulogama: komedija, akcija i drama. To je za glumca blagoslov kada može da bude različit.

Šta vam znači Fest?

- Znači mi, kad sam bio student, dolazio sam na Fest i gledao sam na tu manifestaciju kao na događaj na kom ću možda jednog dana moći da prikažem film. Moj film nije u takmičarskom delu, ali opet imam čast da ga predstavim. "Hoću muža" je priča koja slavi život i ljubav. Danas imamo realnost koja je često mračna i ne radi nas mnogo. Imamo mnogo žanrova i filmova koji su mračni i podražavaju tu realnost. Ovakvi žanrovi su retki, film koji uspe da vas nasmeje i oraspoloži.

Miloš Biković, premijera filma, Hoću muža
foto: Nemanja Nikolić

Da li mislite da će ovaj film prevazići "Slugu"?

- Nisam siguran da li će film moći da prevaziđe taj uspeh, to su teške prognoze. Ipak je "Sluga" bio neka vrsta fenomena.

Može li jedan susret, kao onaj u novom filmu, nekom da promeni život?

- Ne postoje slučajni susreti, život može da bude apsurdan i divan i, kada ti deluje da je nešto loše, to možda otvara vrata za nešto pozitivno.

Delujete veoma umorno.

- Proteklih sedam dana bilo je veoma naporno za mene, osim što sam se vratio iz Rusije sa premijere, imao sam pet predstava zaredom, gde sam po dva-tri sata na sceni, samo u toku predstave, a ne računamo probe i pripreme. U toku dana gledam filmove kao član žirija. Imali smo 19 filmova koje smo morali da pogledamo, da donesemo odluku i da ih analiziramo, tako da je to naporan period.

Miloš Biković, Hoću muža
foto: Promo

Da li je situacija između Rusije i Ukrajine uticala na vaš rad tamo?

- Velika je neizvesnost, koja se reflektuje na sve grane, tako i na kulturu i umetnost.

Kako ste se snašli kao predsednik žirija?

- Nije bilo teško. Bio sam već u žiriju na međunarodnim festivalima u Kazahstanu i Moskvi. To je više uživanje. Stvar je u tome što nijanse odlučuju i mi smo imali vrlo usklađen demokratski rad u smislu da smo se slušali i uvažavali. Nije na kraju poenta ko će pobediti, već da kvalitetni filmovi budu nagrađeni. Naravno, ne mogu svi kvalitetni filmovi da budu nagrađeni, poenta je da malo stimulišete neke filmske stvaraoce.

Da li je teško biti objektivan?

- Ne može čovek biti objektivan, on može biti samo subjektivan na najbolji i najdobronamerniji način.

Miloš Biković, Hoću muža
foto: Promo

Kurir.rs/ Andrijana Stojanović

Bonus video:

01:45

Otvaranje Festa - Miloš Biković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track