SRBIJU JE SMATRAO SVOJOM DOMOVINOM, A SRBE BRAĆOM: Igor Mandić tražio pred smrt samo jedno od ŽENE, jer nije hteo da umre GLADAN
Foto: Pirntskrin

Preminuo hrvatski novinar

SRBIJU JE SMATRAO SVOJOM DOMOVINOM, A SRBE BRAĆOM: Igor Mandić tražio pred smrt samo jedno od ŽENE, jer nije hteo da umre GLADAN

Kultura -

Poznati novinar, književni kritičar i kolumnista Igor Mandić preminuo je u nedelju u 82. godini.

Pisao je za brojne novine i magazine u SFRJ, a kasnije u regionu, i bio čest gost radijskih i televizijskih emisija. Karijeru književnog kritičara počeo u zagrebačkom Vjesniku. Dugogodišnji je saradnik mnogih medijskih kuća i omiljeni zagrebački intelektualac u Srbiji. Autor je 34 knjige, uključujući "Oklop od papira", "Predsmrtni dnevnik", "Sebi pod kožu". Bio je omiljen sagovornik zbog svoje pronicljivosti i duhovitosti.

Za života je isticao da Srbe smatra svojom braćom, a Srbiju svojom domovinom. U intervjuu za Nedeljnik je rekao: - Srbi nam fale u Hrvatskoj, to je fakat. Ne samo brojčano, da nam dopune broj stanovnika koji čini jednu državicu moćnijom, nego i svojim intelektualnim potencijalom, koji je uvek doprinosio strahovito mnogo onome što se naziva hrvatska uljudba. Takođe, odgovarajući na pitanje da li je ulazak Srbije u EU uslovljen priznanjem Kosova, odgovorio je:

- To je teško pitanje za mene. Kosmet je srpski, ja drugo ne znam. Ne mogu o toj takozvanoj državi razgovarati.

Igor Mandić
foto: HRT Printscreen

Vest o smrti Igora Mandića objavio je na Fejsbuku leksikograf Velimir Visković. On navodi da je Mandić godinama imao srčane probleme, a u nedelju posle podne mu je odjednom pozlilo. Slavica Mandić, supruga novinara i književnika, opisala je njegove poslednje trenutke.

- Imao je napornu noć. Slabo je spavao. Verovatno je, sluteći kraj, naručio otmeni ručak - gratinirane školjke i šampanjac, nakon čega mu je pozlilo - navela je je Slavica u razgovoru s prijateljem Velimirom Viskovićem.

Petar Božović
foto: Zorana Jevtić

I glumca Petra Božovića pogodila je vest o njegovoj smrti.

- Mogu reći sve o njemu najlepše kao neko ko je pratio njegov rad sa strane. Bilo mi je žao kad sam čuo da je preminuo. Osećao sam veliko poštovanje prema njegovom imenu i onome što je radio. Prvi deo njegovog stvaralaštva bio je vezan za vino, hranu i hedonizam. Kasnije je se bavio politikom, ali je bio uvek korektan u svojim stavovima - navodi Božović.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Kurir.rs A. S.

Bonus video:

00:56

BILJA KRSTIĆ SE OPROSTILA OD DUDE IVKOVIĆA: Neka mu je lak put, pamtićemo ga po izuzetnim stvarima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track