MIKA ANTIĆ BI DANAS NAPUNIO 90 GODINA: Poslednju želju napisao je na cedulji i SVE REAKO u samo TRI REČI I POSTAO BESMRTAN
Foto: Printskrin Youtube

pesma za kraj

MIKA ANTIĆ BI DANAS NAPUNIO 90 GODINA: Poslednju želju napisao je na cedulji i SVE REAKO u samo TRI REČI I POSTAO BESMRTAN

Kultura -

Miroslav Mika Antić otišao je sa ovoga sveta pre 36 godina, ali je ostao besmrtan.

Na današnji dan bi napunio 90 godina, a ovako je govorio o sebi:

"Rođen sam 1932. godine u severnom Banatu, u selu Mokrinu, gde sam išao i u osnovnu školu. U gimnaziju sam išao u Kikindi i Pančevu, a studirao u Beogradu. Živim u Novom Sadu. To je čista moja biografija. U stvari, ja svima kažem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih želeo, još nemam, i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimio, dramskih tekstova, reportaža u novinama... Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi, jer oni, nažalost, moraju da uče i život pisca.

Ja bih bio najgori đak, jer ni svoj život nisam naučio. A radio sam svašta. Bio zidarski pomoćnik, fizički radnik u pivari, kubikaš na pristaništu, mornar, pozorišni reditelj, bavio se vodovodom i kanalizacijom, radio kompresorima, obrađivao drvo, umem da napravim krov, glumio u jednom lutkarskom pozorištu, čak i pravio lutke, vodio televizijske emisije, bio konferansije..."

Mika Antić
foto: Wikipedia

I danas žive njegovi stihovi, pesme i priče o umetniku koji je stvarao baš tako kao što je i živeo - autentično i neponovljivo.

Miroslav Antić, veliki srpski pesnik, umro je u junu 1986. godine nakon duže bolesti. U tom trenutku već je bio oboleo od raka vilice i hirurzi su mu odstranili deo jezika.

Činjenicu da više ne može da govori pesnik je teško podneo. Mnogo je pio i, skoro fanatično, slikao. Mora da je znao da mu se zemaljski život bliži kraju jer se pobrinuo da ga uredi i završi svoje poslove na ovom svetu.

Iste noći kada je umro, u ruke Dude iz komšiluka stiglo je pismo pisano Mikinim urednim rukopisom. Poslednja želja pesnika bila je samo jedna - da ga poštede suvišnih konvencija.

"Kad me budu iznosili, neka pročitaju 'Besmrtnu pesmu'. A kad me pokopaju, neka Janika Balaž ili Tugomir odsvira Piro mange korkoro. Niko ne sme da mi drži govor", pisalo je.

Dela Mike Antića ponovo štampa "Laguna".

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/Dnevno.rs/Foto Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track