SAHRANA MILOVANA VITEZOVIĆA U SUBOTU: Komemoracija će biti održana u Skupštini grada Beograda!
Foto: Dragan Kadić

SAHRANA MILOVANA VITEZOVIĆA U SUBOTU: Komemoracija će biti održana u Skupštini grada Beograda!

Kultura -

Čuveni sprski književnik Milovan Vitezović preminuo je juče u 78. godini u Beogradu usled duge i teške bolesti izazvane koronavirusom. Od njega su se oprostili brojni fanovi, prijatelji, kolege i porodica putem društvenih mreža, a sada će imati priliku da to urade i na komemoraciji i sahrani.

Milovan Vitezović
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Komemoracija Milovanu Vitezoviću zakazana je za petak, 25. marta, sa početkom u 13 sati, u Skupštini grada Beograda, a sahrana je sutradan, u subotu, 26. marta, u 12.30, na beogradskom groblju Lešće, prema njegovoj izričitoj želji, da počiva u porodičnoj grobnici, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije.

Knjiga žalosti je postavljena u holu, ispred poslovnih prostorija Udruženja književnika Srbije, u Francuskoj 7, u Beogradu.

Radovi Milovana Vitezovića zauzeli su mesto u školskoj lektiri, takođe i u nemačkoj srednjoškolskoj čitanci. Kao gost-urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, u ediciji kapitalnih izdanja uređivao je izabrana dela Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Milana Kašanina i Stojana Novakovića. Sastavio je nekoliko antologija, među kojima i Antologiju savremene srpske satirične priče (1979).

Milovan Vitezović
foto: Marina Lopičić

Pisao je pesme, romane, eseje, kritike, aforizme, filmska i TV scenarija. Objavio je oko pedeset knjiga u preko dvesta izdanja i bio je zastupljen u preko pedeset antologija srpske i svetske poezije, proze, književnosti za decu, aforizama, fantastike i televizijskih drama. Nakon diplomiranja na Filološkom fakultetu, upisuje dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

00:12

Sahrana Ksenije Vučić na Novom groblju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja