TRAGIČNA PRIČA O ŽENI KOJA JE OSTALA U SENCI SVOG MUŽA: Pet žena napisalo komad o Milevi Marić, a poznat i DATUM velike PREMIJERE
Foto: Profimedia

počele probe u somboru

TRAGIČNA PRIČA O ŽENI KOJA JE OSTALA U SENCI SVOG MUŽA: Pet žena napisalo komad o Milevi Marić, a poznat i DATUM velike PREMIJERE

Kultura -

U Narodnom pozorištu u Somboru počele su probe komada "Mileva Marić" u režiji Anice Tomić. Tekst drame su napisale dramaturškinje Tijana Grumić, Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica, Vedrana Božinović i Minja Bogavac, a adaptaciju Jelena Kovačić.

Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević
Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijevićfoto: Tamara Trajković

Komad o životu srpske matematičarke radi u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem, Novi Sad i Fondacijom "Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022".

U predstavi igraju Ana Rudakijević, Olgica Nestorović, Pero Stojančević, Lea Jevtić, Stefan Beronja, Nikola Knežević, Sofija Mijatović, Biljana Keskenović, Srđan Aleksić, Saša Torlaković, Ivana V. Jovanović, Danica Grubački, Milijana Makević Mirkov, Nemanja Bakić.

Mileva Marić
foto: Narodno pozorište Sombor

Dramaturg predstave je Jelena Kovačić, muzika Nenad Kovačić, scenograf Igor Vasiljev, kostimograf Biljana Grgur, saradnik za scenski pokret je Igor Koruga, video rad Filip Mikić.

Milevu Marić Ajnštajn, poznajemo kao naučnicu, majku, ženu Alberta Ajnštajna sa kim je zajedno stvarala teorije relativiteta, Braunovog kretanja i elektromagnetnog kretanja… Naravno, muž je nastavio s karijerom naučnika i drugim ženama, dok je ona ostala s porodicom, u senci njegovog naučnog rada i uspeha. Celu Nobelovu nagradu osvojenu pre više od jednog veka (1921), Albert šalje svojoj ženi.

Premijera predstave je zakazana za 26. maj na Sterijinom pozorju, a 7. juna u Narodnom pozorištu Sombor.

Kurir.rs

Bonus video:

00:49

GLUMICA IZ DARE JEDVA IZDRŽALA DA NE ZAPLAČE! Odgajila me je žena, koja je preživela Jasenovac (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track