POTRESNO! MARKO ŽIVIĆ JE OVU ULOGU IGRAO VIŠE OD 150 PUTA Predstava neće biti ugašena, a njegov KOFER I LET nastaviće mladi GLUMAC
Foto: Dragana Udovičić

lep gest pozorišta

POTRESNO! MARKO ŽIVIĆ JE OVU ULOGU IGRAO VIŠE OD 150 PUTA Predstava neće biti ugašena, a njegov KOFER I LET nastaviće mladi GLUMAC

Kultura -

Predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda" na repertoaru BDP je 17 godina, a 4. aprila, na dan kada bi Marko Živić napunio 50 godina, prvi put biće odigrana bez njega.

Baš tog datuma navršava se i šest meseci od kada nas je prerano napustio, a ova predstava igraće se dalje na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u znak sećanja na Marka Živića. Lik Martinija dalje će igrati Mladen Sovilj.

Mladen Sovilj
foto: Ana Paunković

Legendarni tekst Dejla Vasermana premijerno je izveden u režiji Žanka Tomića 5. novembra 2005. godine.

Marko Živić preminuo je 14. oktobra u 49. godini od posledica zaraze koronavirusom. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Mnogima su suze krenule kada je otkriveno da će Živić biti sahranjen sa svojim omiljenim kostimom, u kojem je čak 150 puta odigrao predstavu "Let iznad kukavičjeg gnezda".

Marko Živić
foto: promo BDP

– Mi smo Marku kostim iz predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda” položili u njegov sanduk. 27. i 28. avgusta Marko je odigrao svoje poslednje dve predstave, naravno “Let iznad kukavičjeg gnezda” u velikom stilu pred hiljadu ljudi, ovacijama je pozdravljena predstava kao i on zbog te uloge koju je maestralno igrao – rekao je Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta.

BDP, Jug Radivojević
foto: Dragana Udovičić

Prvo izvođenje originalne predstave bilo je 1963. godine na Brodveju sa Kirkom Daglasom u glavnoj ulozi, a srpska verzija jedna je od najviše izvođenih u istoriji.

- Predstava je oda slobodi. Dok god postoji, čovek će tragati za slobodom. Šezdesetih godina više se vodilo računa o slobodi. Ljudi su onda maštali da će sloboda doći s liberalnim kapitalizmom. Danas svi živimo u tom liberalnom kapitalizmu, a danas je pitanje slobode aktuelnije nego ikad ranije - rekao je Dragan Bjelogrlić povodom 200. izvođenja predstave Beogradskog dramskog pozorišta.

sahrana, Marko Živić, Dragan Bjelogrlić
foto: Nikola Anđić, Marina Lopičić

Kurir.rs

Bonus video:

03:56

MARKO ŽIVIĆ IZGUBIO BITKU SA KORONOM: Kolege ne mogu da zaustave suze dok se opraštaju od glumca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track