ZAŠTO JE DOBAR MARTINI PRAVA MISTERIJA? Koliko džina, vermuta, votke, leda, maslina, mućkanja: Evo kako je nastalo omiljeno piće
Foto: Pixabay

DAJ DA UŽIVAMO

ZAŠTO JE DOBAR MARTINI PRAVA MISTERIJA? Koliko džina, vermuta, votke, leda, maslina, mućkanja: Evo kako je nastalo omiljeno piće

Zanimljivosti -

Ono što je Elvis Prisli za rokenrol, to je martini za koktele – kralj. Jednostavna kombinacija džina i vermuta verovatno je najmistifikovanije piće na svetu jer iako je za neke običan aperitiv, većina je njegovo spravljanje izdigla na nivo nauke.

Nikako nije svejedno koliko sipate džina, a koliko vermuta, da li dodajete jednu ili dve masline (nikako tri!), da li je maslina na dnu čaše ili na štapiću, da li ga želite u koktel-čaši ili na ledu i, naravno, da li ga mešate ili mućkate. Martini je piće koje se do poslednje kapi može prilagoditi ukusu, a nema kraja specijalnim zahtevima koje neki ljudi imaju. Međutim, ništa što tražite nije previše bizarno, niti će iznenaditi barmena.

martini
foto: Pixabay

Ne zna se kome pripadaju zasluge za nastanak martinija. Poznato je da je 1887. objavljen recept za koktel martinez koji je nazvan po gradu u Kaliforniji, a sadržao je džin, slatki vermut, maraskino liker i koru limuna. U knjizi Svetska pića i kako da ih spravite iz 1907. već se pominje suvi martini – džin, francuski suvi vermut, maslina i limunova kora. Moguće da je ime naknadno izvedeno iz naziva italijanske kompanije Martini i Rosi koja je izvozila vermut u Ameriku.

martini
foto: Pixabay

Prvi martiniji sadržali su istu dozu džina i vermuta, da bi se vremenom vermut povlačio i završio na nekoliko kapi. Školski odnos je da na dve čašice od 0,3dl džina ide četvrt čašice suvog vermuta. Neki barmeni, međutim, samo poprskaju čašu vermutom i sipaju u nju ohlađeni džin, dok drugi potope masline u vermut i ne dodaju ga više u koktel.

martini
foto: Pixabay

Martini je ovekovečio Jan Fleming kao omiljeno piće svog junaka, agenta 007. “Promućkan, ne promešan” ("Shaken, not stirred") je fraza koja stoji rame uz rame sa onom “Zovem se Bond. Džejms Bond”. U čemu je razlika? U ukusu, kažu kafanski eksperti. Kada promućkate martini u šejkeru pre nego što ga sipate u čašu, led se otapa i dodaje piću vodu, pa mu je ukus lakši i vazdušastiji, dok je koktel koji se meša oko pola minuta jači i ostavlja svilenkasti osećaj na jeziku.

martini
foto: Pixabay

Promućkan je zamagljen, promešan je providan. Martini se do Bonda uglavnom mešao, a od tada se više mućka. Martini ima brojne varijacije i može se praviti sa svakim belim pićem umesto džina – votkom, rumom i tekilom. Bond pije votka-martini.

Kurir.rs/NM/Lj. Jorgovanović

Bonus video:

01:47

KATARINA SOTIROVIĆ OTVORENO O RAZVODU: Mi smo primer kako treba izaći iz jednog braka, deca ne pate zbog našeg razvoda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track