01:35

Govor Gorana Markovića na sahrani Snežane Nikšić

POSLEDNJI POZDRAV

SNEŽANA I NJEN MUŽ ŽIVELI SU TEŠKO, ALI VESELO: Potresan govor Gorana Markovića na sahrani čuvene glumice, ćerka se slomila VIDEO

Kultura -

Legendarna glumica Snežana Nikšić sahranjena je danas na Novom groblju.

Nju su na večni počinak ispratili porodica i prijatelji, a posmrtni govor održao je reditelj Goran Marković, u čijem je filmu "Majstori, majstori" Snežana tumačila lik čuvene profesorke engleskog, po čemu je između ostalog ostala upamćena.

Miona Babić, Goran Marković
foto: Nenad Kostić

"Snežana Nikšić je bila hrabra i dostojanstvena osoba. Hrabra, jer na početku karijere, taman kad su počele da se ređaju uloge mladim i lepim glumicama, izlazi iz velikog pozorišta i učestvuje u osnivanju malog teatra koji je svoje predstave izvodio po podrmumima i dvorištima odbacujući sigurno ohrabrenje i repertoar zagarantovan njenom profilu. Dostojanstvena, zato što je nosila poteškoću koju ta odluka donosi. Ona i njen prvi muž, Vuk Babić, živeli su teško, ali veselo, puni prezira prema komformistima koji su ih živeli i sa osmehom primali udarce. Kasnije Snežana sebi nije nikada dozvolila da učini bilo kakav kompromis. Kao mlada igrala je na filmu, a kada se razbolela, glumu je napustila, ali je ona ostala ista - vesela devojka koje se sećam iz doba kada je igrala. Počivaj u miru okružena ljubavlju i poštovanjem", bile su reči reditelja

Dok je Goran Marković upućivao poslednje reči legendarnoj glumici, Snežanina ćerka Miona plakala je u njegovom zagrljaju.

00:13

Sahrana Snezane Nikšić

Dramska umetnica je, po svojoj izričitoj želji, pokopana u porodičnoj grobnici, sa svojim ocem i majkom, a ne kao što su mnogi očekivali u Aleji zaslužnih građana, u kojoj od 2005. godine počiva njen drugi suprug, glumac Ljuba Tadić.

Podsetimo, Snežana Nikšić preminula je 3. aprila u 79. godini usled kratke i teške bolesti.

1 / 17 Foto: Nenad Kostić

Svoje glumačke početke ostvarila je s nepunih 18 godina, kada je odigrala naslovnu ulogu u komadu "Krotka" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Za života se pojavila u više od 40 filmskih i televizijskih naslova, radila je i kao voditeljka u obrazovnim emisijama TV Beograd, a poslednju ulogu zabeležila je 2009. godine u filmu "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:12

Sahrana Ksenije Vučić na Novom groblju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track