04:38

Maja Gojković govorila na otvaranju izložbe Jedan minut zauvek

JAKO JE ZNAČAJNA

JEDAN MINUT ZAUVEK! Ova izložba veoma je značajna za Srbiju i Beograd, a Maja Gojković održala govor o njoj: Humor je moje oružje!

Kultura -

Otvaranje izložbe Ervina Vurma “Jedan minut zauvek” u Muzeju savremene umetnosti desilo se danas, a ovo je jedna od najznačajnijih postavki u našoj zemlji i jer je prva samostalna izložba na ovim prostorima jednog od najistaknutijih savremenih umetnika.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković govorila je danas na otvaranjom, a tom prilikom istakla je da nas gostovanje svetski priznatog stvaraoca, još jednom podseća da je Beograd bio i ostao kulturna prestonica ovog dela Evrope i sveta.

Izložba Ervina Vurma
foto: Dario Konstantinović

- U tom smislu, čini se da nema ničeg prirodnijeg nego da upravo Muzej savremene umetnosti bude mesto na kome će se dogoditi susret i interakcija Vurmove vrhunske umetnosti i ovdašnje kulturne javnosti, inače odavno željne njegovog dolaska - podvukla je ministarka.

Ona je naglasila da je, kao ministarku kulture, posebno raduje činjenica da je Muzej savremene umetnosti u potpunosti uspeo da odgovori izazovima i zahtevima izložbe. Prema njenim rečima, publika će imati sjajnu priliku da se tokom narednih pet meseci bliže upozna sa radom Ervina Vurma, njegovim jedinstvenim umetničkim pogledom na svet i da se uveri u njegov raskošni talenat, koji duže od četiri decenije snažno zrači na svetskoj sceni.

Izložba Ervina Vurma
foto: Dario Konstantinović

Gojković je precizirala da su pred publikom radovi koji prikazuju celokupni opus umetnika, njegovu raznovrsnost i kompleksnost, a da posebnu vrednost izložbe čine skulpture od gline, izrađene specijalno za ovu priliku po modelima arhitektonskog nasleđa naše prestonice iz 70-ih i 80-tih godina prošlog veka.

Ministarka je izrazila uverenje da će izloženi radovi naići na odličan prijem kod publike, imajući u vidu stečenu reputaciju originalnog i nesvakidašnjeg autora, koji uspeva istovremeno da zaintrigira i oduševi i najveće znalce i najširu javnost.

Izložba Ervina Vurma
foto: Dario Konstantinović

Živimo u vremenu koje je puno neizvesnosti i izazova, ocenila je Gojković i poručila da moramo sačuvati optimizam. U tome je umetnost, upravo kao što je Vurmova, nezamenjiva, o čemu govore i njegove reči: “Humor je moje oružje“, zaključila je ona.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:24

Multimedijalna izložba Vidana Papića u Kragujevcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track