PREMINULA NAJVEĆA LJUBAV I SUPRUG RUŽICE SOKIĆ: Nikada nisu imali DECE, a razlog razara srca i tera suze na OČI!
Foto: Damir Dervišagić

sećanje

PREMINULA NAJVEĆA LJUBAV I SUPRUG RUŽICE SOKIĆ: Nikada nisu imali DECE, a razlog razara srca i tera suze na OČI!

Kultura -

Miroslav Miki Lukić, suprug legendarne glumice Ružice Sokić, preminuo je u utorak u Beogradu u 91. godini.

Vest o njegovom smrti objavljena je nakon što je sahranjen na Novom groblju u Beogradu. Sa Ružom je poveo više od pola života.

Ružica Sokić je rođena 14. decembra 1934. godine i danas bi proslavila 87. rođendan.

Ćerka Petra i Vukosave je odrastala na Zvezdari, s obzirom da su živeli u porodičnom stanu u Bregalničkoj ulici. Još u osnovnoj školi je pohađala časove dramske sekcije, na kojima je posebno insistirao njen učitelj srpskog jezika i književnosti, koji je prepoznao njen urođeni talenat.

Ružica Sokić
foto: Printscreen

Tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući svojoj tetki i njenim poznanstvom sa beogradskom glumicom Blaženkom Katalinić, mala Ružica debitovala je u beogradskom "Manježu" u predstavi "Robinzon Kruso".

Kada je došlo doba studiranja, nakon završene Šeste beogradske gimnazije, najpre se odlučila za filološki fakultet i francuski jezik, za koji je ubrzo shvatila da „nije to to“. Zatim je prešla na književnost, da bi posle nekog vremena uvidela da pravi put vodi ka Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon diplomiranja i stupanja na daske koje život znače, najbolje se slagala sa novom koleginicom, velikom Oliverom Marković, koju je veličala i opisivala kao divnu ličnost.

O njenoj buntovnosti govori podatak i da joj je Josip Broz Tito jednom prilikom lično rekao: "Sokićka, mnogo si opasna". Prisećajući se toga uz smeh, izjavila je da veruje da je to rekao nakon što je čitao njene burne reakcije na uskraćivanje uloge u filmu "Sutjeska", gde je trebala da glumi pored Ričarda Bartona (Richard Burton). Navodno, nije dobila ulogu, jer nije bila "adekvatno" lepa.

Postoji zanimljiva anegdota koja kaže da je prilikom jedne predstave trebalo da se obnaži i tako da stoji iza paravana, kako bi gledaoci mogli da vide samo njenu nagu siluetu. Nevoljno je pristala da to uradi, ali se u narednom momentu, shvativši da je krišom posmatra jedan električar, toliko potresla, da je na kraju bila odvedena u bolnicu. Nakon toga više nikada nije pristala da se razodene pred kamerama.

Ružica Sokic
foto: Dragana Udovičić

Ona je jedna od najvećih srpskih diva ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj a o pojedinim detaljima iz njene biografije se malo znalo. Ona za života nije imala potomke, a razlog nikada nije krila.

Ružica je bila u srećnom braku sa Miroslavom Lukićem, ali kako je sama objašnjavala, majčinstva se odrekla iz želje da bude slobodna jer je odrasla u veoma teškim uslovima.

- Želja za karijerom je najviše uticala na to da prihvatim činjenicu da nikada neću imati dete. Bojala sam se da zastanem, a i plašila sam se porođaja - ispričala je Ružica Sokić jednom prilikom.

Jutjub, Ruzica Sokic
foto: Jutjub

Već od detinjstva suočavala se sa nedaćama. Nakon okupacije zemlje od strane Nemačke, Ružičin otac bio je osuđen na smrt, ali je ipak oslobođen i uspeo je da se vrati u Beograd, gde su mu ipak oduzeta sva građanska prava. Glumica je više puta isticala da je ovaj period detinjstva za nju bio tragičan, i da agonijama kroz koje je njena porodica prolazila tih godina nije bilo kraja

- U trosoban stan ubacili su nam porodicu nekog frizera jer je to bila ruska formula stanovanja - ispričala je Ružica u intervjuu za Story.

- Ti ljudi iz sela Rušnja maltretirali su nas, naročito mog oca koji je zbog verbalnog delikta bio prokažen i zatvaran. Čak su i mene saslušavali, ali nisam dozvolila da mržnja nikne u mom biću. Nikoga ne mrzim, pa ni te ljude koji su mi uništili život - istakla je glumica jednom prilikom.

Ružica Sokić preminula je 19. decembra 2013. godine, na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije, a koliko je bilo poznato javnosti duže vreme se borila s Alchajmerovom bolešću. Sada joj se pridružio i njen voljeni suprugu.

Ružica Sokić
foto: Dado Đilas

Kurir.rs

Bonus video:

01:44

Nagrada sinu Vesne Čipčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track