NAGRADU SAM DOBILA NA MESTU GDE SAM PRE 20 GODINA POČELA: Mileni Marković uručena Ninova nagrada za njen roman!
Foto: Milan Maričić/ATAImages

ČESTITAMO

NAGRADU SAM DOBILA NA MESTU GDE SAM PRE 20 GODINA POČELA: Mileni Marković uručena Ninova nagrada za njen roman!

Kultura -

Milena Marković dobitnica je 68. Ninove nagrade za roman “Deca”, a danas joj je u Jugoslovnskom dramskom pozorištu priznanje uručio prethodni laureat pisac Svetislav Basara.

- Ja neću da držim govor. Samo ću da kažem: hvala vam. Hvala mojoj porodici prijateljima koji su ovde. Ono što mi je bitno je da sam dobila ovu nagradu u kući koju smatram svojom. Ovde je počela moja karijera pre 20 godina, tako da ću da pozdravim moje drugove koji više nisu tu. Nadam se da ću ostati dostojna ove nagrade i ljubavi i pažnje koju sam doživela - rekla je kratko dramska spisateljica i pesnikinja Milena Marković nakon što je iz ruku prošlogodišnjeg dobitnika Svetislava Basare dobila NIN-ovu nagradu za 2021.

Milena Marković
foto: Milan Maričić/ATAImages

Milena je ovom prilikom za Kurir govorila o značaju koji za nju ima Jugoslovensko dramsko pozorište, kao i šta predstavlja roman "Deca" i da li će nastaviti da piše.

- Nagradu sam dobila na mestu gde sam svoju karijeru započela pre 20 godina, aplauz koji sam dobila mi zaista mnogo znači. Roman "Deca" predstavlja priču o meni i mojoj deci. Ja ću sigurno nastaviti da pišem, da li ću uskoro izdati roman ne verujem, ja sam dosta bila produktivna u zadnje vreme, vreme je da se malo pričuvam - rekla je Milena za Kurir.

Milena Marković, Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković
foto: Milan Maričić/ATAImages

Obrazlažući zašto je roman “Deca” zaslužio NIN-ovu nagradu, sada već bivši član NIN-ovog žirija Ivan Milenković, je rekao da pobednička knjiga nije istinita samo zato što Milena Marković verno prenosi stvarnost i udvaja je.

- Ona je istinita zato što ona tu stvarnost grabi, melje je jezikom kao vodeničkim točkom, potom je guta i oplođuje, da bi je izbacila iz svoje utrobe kao deo sopstvenog mesa.

Milena Marković
foto: Ana Paunković

Svečanoj dodeli NIN-ove nagrade prisustvovali su između ostalih Dušan Petričić, Gorčin Stojanović, Peca Popović, Tanja Mandić Rigonat i Flavio Rigonat, Predrag Marković, Božo Koprivica, predsednik SANU Vladimir Kostić, Boško Jakšić, Željko Bodrožić i Svetlana Ceca Bojković, dobitnica Nagrade za ličnost godine koju takođe dodeljuje nedeljnik NIN.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:21

GOVOR POBEDNICE: Milena Marković o Ninovoj nagradi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track