RIZNICA MIRISA, UKUSA I ZDRAVLJA: Mladi luk je najsnažniji borac protiv OPASNIH BOLESTI! Evo zašto treba ŠTO ČEŠĆE da ga jedete
Foto: profimedia

JEDITE GA ŠTO ČEŠĆE

RIZNICA MIRISA, UKUSA I ZDRAVLJA: Mladi luk je najsnažniji borac protiv OPASNIH BOLESTI! Evo zašto treba ŠTO ČEŠĆE da ga jedete

Žena -

Budući da je upravo proleće sezona mladog luka, sada je idealno vreme da se detaljnije upoznamo sa svim njegovim vrednostima.

Osim što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina i minerala, a kao i svako drugo zeleno lisnato povrće, sadrži visok nivo vlakana. Svaka od brojnih materija sadržanih u ovom povrću na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Koristan je za prevenciju i lečenje brojnih zdravstvenih tegoba.

mladi luk, ishrana, zdravlje
foto: profimedia

Čuva zdravlje očiju Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usled nedostatka vitamina A može se razviti noćno slepilo, kao i drugi poremećaji vida. Redovna konzumacija ove namirnice može zaštititi ćelije oka od oštećenja i prevenirati pojavu makularne degeneracije.

Brine o kostima i zubima Vitamin K je obilno prisutan u ovom povrću i pomaže telu u iskorišćavanju kalcijuma, minerala koji je preko potreban za održavanje gustine kostiju. Vitamin C podstiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može uzrokovati poremećaje mišićno-koštanog sistema. U mladom luku sadržan je i fluor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zuba. Bakar takođe čuva kosti i zglobove, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.

beli zubi, zubi, osmeh
foto: Profimedia

Održava zdravlje srca i krvnih sudova Materije sadržane u mladom luku pospešuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i sprečavaju začepljenje krvnih sudova i trombozu. Za zdravlje krvnih sudova posebno su značajni sumporni sastavi iz mladog luka, koji mogu sprečiti kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak, srčani i moždani udar.

Snižava povišen nivo šećera u krvi Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa. Stručnjaci veruju da je upravo nedostatak hroma u telu povezan s pojavom tzv. sindroma X (sindrom insulinske rezistencije) a time i s povećanim rizikom od dijabetesa. Istraživanje je pokazalo da uzimanje 200 mg hroma u razdoblju od tri nedelje može sniziti nivo šećera u krvi kod starijih dijabetičara za čak 40 mg/dl.

Dijabetes
foto: Profimedia

Sprečava rak Sumporni sastavi u mladom luku smatraju se zaslužnim za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protivupalnim svojstvima. Takođe, brojne studije su pokazale da kvercetin i drugi flavonoidi sadržani u luku takođe imaju snažno antikancerogeno delovanje. Oni mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala, poznatih krivaca za pojavu raka.

Pospešuje probavu Zahvaljujući velikim količinama vlakana, mladi luk je pravi prijatelj zdrave probave. Ovo povrće podstiče apetit, pospešuje izlučivanje probavnih sokova, poboljšava rad creva, a korisno je i za suzbijanje proliva.

(Kurir.rs)

Bonus video:

11:36

JOVANA NE ODUSTAJE OD SNA: Košarkašica Partizana u SAD saznala da ima dijabetes, pa nastavila da igra (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track