SRPSKA KOPRODUKCIJA U SELEKCIJI FILMSKOG FESTIVALA U KANU: Film je sniman u SUDANU, a poznati i ostali UČESNICI I KO OTOVARA FEŠTU
Foto: Basem Fajad

lepe vesti

SRPSKA KOPRODUKCIJA U SELEKCIJI FILMSKOG FESTIVALA U KANU: Film je sniman u SUDANU, a poznati i ostali UČESNICI I KO OTOVARA FEŠTU

Kultura -

Kanski festival biće održan od 17. do 28. maja ove godine, a objavljen je i spisak filmova koji će se naći u selekciji, a među njima je i "Brana" libanskog reditelja Ali Šerija nastao u koprodukciji Trilema filma, podržan od Fimskog centra Srbije.

Ali Šeri
foto: Basem Fajad

Ali Šeri (Ali Cherri, 1976) je libanski vizuelni umetnik i reditelj. Kombinujući filmove, video zapise, skulpture i instalaciju, njegov rad preispituje konstrukciju istorijskih narativa. Šeri je trenutno rezidentni umetnik u Nacionalnoj galeriji u Londonu a njegova instalacija može se videti i na predstojećoj 59. međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji. Film "Brana", snimljen u Sudanu tokom revolucije, njegov je debitantski igrani film. U naslovnoj ulozi je Maher El Kair.

Ali Šeri
foto: Basem Fajad

"Glavni junak Maher radi u ciglani koju napaja voda Nila. Svake večeri on tajno odluta u pustinju kako bi izgradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok narod Sudana kreće u revoluciju za svoju slobodu, Maherova kreacija počinje i sama da oduzima živote", sinospsis je ovog ostvarenja.

film Brana
foto: Basem Fajad

Festival otvara ostvarenje "Z" Mišela Hazanaviciusa, reditelja koji se u takmičarskoj selekciji Kana našao već tri puta, a 2011. nagrađen je i Oskarom za najbolju režiju za film "Umetnik".

Sa francuskim zvezdama Berenis Bežo i Romenom Durijem u glavnim ulogama, Z prati filmsku ekipu koja se snimajući niskobudžetni film o zombijima nađe usred pravog zombi napada.

Pored filma otvaranja, još jedanaest filmova u distribuciji MegaCom Filma će biti premijerno prikazano na ovogodišnjem Kanskom festivalu: "Žena Čajkovskog" (Kiril Serebrenikov), "Dečak sa neba" (Tarika Saleh), "Odluka o odlasku" (Park Čan-Vuk), "RMN" (Kristijan Munđiu), "Broker" (Kore-Eda Hirokazu), "Blizu" (Lukas Dont), "Brat i sestra" (Arno Deplešan), "Zvezde u podne" (Kler Deni), "Tori i Lokita" (braća Darden), "Zauvek mlad" (Valerija Bruni Tedeski) i "Sveti pauk" (Ali Abasi). Očekuje se da i ostale kupe distributeri.

Kurir.rs

Bonus video:

02:41

NOVA SRPSKA SERIJA U INOSTRANSTVU! Zlatni dečko ima šansu da bude predstavljen CELOM SVETU (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track