SVETSKI DAN IGRE UZ BALET KO TO TAMO PEVA: Milan Rus se oprašta od uloge Pevača, a u BEOGRADU gostuju i GOSPODA GLEMBAJEVI
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

razigrana

SVETSKI DAN IGRE UZ BALET KO TO TAMO PEVA: Milan Rus se oprašta od uloge Pevača, a u BEOGRADU gostuju i GOSPODA GLEMBAJEVI

Kultura -

Kultni balet "Ko to tamo peva" biće odigran 29. aprila, na Svetski dan igre, 200. put, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovaj komad, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vojislava Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, proslavio je balet nacionalnog teatra. Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, komad, koji je premijerno izveden još 2004. godine, razumela je i zavolela ne samo naša nego i publika u regionu, Evropi i širom sveta.

Balet Ko to tamo peva
foto: Narodno pozorište u Beogradu

Od prvog izvođenja, u ulozi Pevača, nastupao je Milan Rus, koji će se ovim izvođenjem oprostiti od kultne uloge.

- Ni sanjao nisam da ću odigrati 200. predstavu našeg kultnog baleta "Ko to tamo peva" i to je idealna prilika da se oprostim od uloge Pevača, koju igram od premijere. Uveren sam da će ova veličanstvena predstava još dugo živeti na sceni Narodnog pozorišta. A ja ostajem i dalje u repertoaru nacionalnog teatra, igraću neke predstave, ali nadam se ne više ovako teške uloge - rekao je za Nova.rs baletski umetnik Milan Rus.

Na jubilarnom izvođenju pored njega nastupiće i Teodora Spasić (Mlada), Mihajlo Stefanović, Miloš Kecman (Mladoženja), Rafaele Diliđente (Miško) i drugi.

Ovim komadom će Narodno pozorište obeležiti i Svetski dan igre, koji je ustanovila pre 40 godina Svetska plesna alijansa u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta pri UNESKO. Ideja i cilj je u svojevrsnoj planetarnoj proslavi ove umetničke discipline, kao univerzalnog jezika koji prevazilazi sve političke, kulturne i etničke granice, pružajući mogućnost ujedinjavanja ljudi oko zajedničkog i neponovljivog iskustva - igre.

Gostovanje HNK: Stižu Glembajevi

Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba gostovaće večeras na Velikoj sceni s neoklasičnim baletom "Gospoda Glembajevi" u koreografiji i režiji Lea Mujića. Ansambl je poslednji put gostovao u Narodnom pozorištu u Beogradu 2003. godine, dve večeri zaredom, 10. i 11. jula, na Velikoj sceni, kad su nastupili s predstavom "Cirkus primitif balet" u koreografiji i režiji Staše Zurovca.

Balet Ko to tamo peva
foto: Narodno pozorište u Beogradu

Kurir.rs, A. S.

Bonus video:

03:14

BALET JE JAKO VAŽAN ZA RAZVOJ DEVOJČICA! Balerina otkrila sa kojim fizičkim problemima se suočavaju i pokazala kako ih rešiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track