16:46

VELIKA ŠTETA NANETA KONSTRAKTI Zbog vaskršnje fotografije spominje se i DISKVALIFIKACIJA: Evo kako su reagovali iz Eurosonga

šok reakcija

VELIKA ŠTETA NANETA KONSTRAKTI Zbog vaskršnje fotografije spominje se i DISKVALIFIKACIJA: Evo kako su reagovali iz Eurosonga

Pop kultura -

Vladimir Grajić Graja kompozitor i Uroš Babkić, analitičar, istakli su da je politika prisutna u svim životnim sferama, uključujući i umetnos.

Napad na srpsku predstravnicu na Evroviziji, Anu Đurić Konstraktu, zbog vaskršnje fotografije na kojoj se vide stočići u obliku slova "z", koje su mnogi potpuno neosnovano protumačili kao podršku ruskoj vojsci u rusko-ukrajinskim sukobima naneli su veliku štetu srpskoj predsavnici, ističu gosti "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji.

Vladimir Grajić Graja, Uroš Babić
foto: Kurir televizija

- Propaganda. Ali odavno smo svedoci da su propaganda i politika duboko ušle u sve sfere umetnosti, pa i u muziku. Prva pesma koja je na Evroviziji imala neku političku poruku, a čak je i pobedila je Toto Kotunjo, "Insieme". Od tada je i politika na velika vrata ušla na pesmu Evrovizije. Nedugo potom i Srbija i Crna Gora su bile izbačene sa takmičenja 1992. godine. Ovaj spin je i potpuno očekivan - kaže Graja.

Za Konstraktu kažu da je rusofil samo zbog stočića, a Babić ocenjuje da je u pitanju jedna velika glupost.

Vladimir Grajić Graja istakao je da ti stočići u RTS-u postoje i ranije, a na pitanje voditelja Miloša Anđelkovića i Milice Marković koliko su ovakave optužbe nanele štete Konstrakti, Grajić je ocenio da su one neminovno načinjene.

Vladimir Grajić Graja, Uroš Babić
foto: Kurir televizija

- Toliko je sada sve to čudno, to je jedan veliki nonsen braniti se protiv nečega što je toliko nebulozno. Ali se mora braniti. Da li ćemo povlačiti iz prodaje sve što počinje na slovo "z", da li ćemo izbaciti gradove koji počinju na slovo "Z". Ulazimo u neku paranoju svega ovoga, a zapravo je sve to spin da se zabavi jedan deo populacije. Građanstvo većinski veruje medijima koje gleda i oni koji su plasirali ovo imaju imaju za cilj da predstave konstraktu u takvom jednom svetlu. I naravno da je to opasno. Takva jedna slika se šalje u svet, i oni kkojui budu hteli da glasaju za Konstraktu, gledaće je kroz prizmu onoga kako je predstavljena. Niko neće čuti saopštenje RTS, već će uzeti zdravo za gotovo tu informaciju. Šteta je načinjena - kaže Graja.

Babić je istakao da kritičko mišljenje na zapadu ne postoji.

- Pozadina je drugačije. Konstrakta nije napadnuta kao ona sama, kao umetnica, već pozicija Srbije da bi se naružila u smislu podržavanja Rusije. Porpagandne aktivnosti mogu uticati na sve sfere društva, pogortovo na zapadno društvo, koje je naučilo da je sve ono što se plasira u medijima se ne preispituje - kaže Babić.

Vladimir Grajić Graja, Uroš Babić
foto: Kurir televizija

Graja je naveo da se Konstraktina pesma potpuno razlikuje od svega.

- Ona šalje i jednu lepu poruku o socijalnoj priči, šta je ono što kroz šta umetnik prolazi. Nastup je odlično osmišljen. Ona je pozitivna, sve je dobro osmišljeno i ne vidim način da se spreči njen odlazak - kaže Graja, koji je istakao da nema govora o diskvalifikaciji.

- Nije bilo nikakvih komentara od Eurosonga - kaže Graja.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:02

Konstrakta raspametila publiku u Izraelu, napravila VELIKU PROMENU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track