RAZVEO SAM SE I VRATIO U BEOGRAD S ĆERKOM Filip Žmaher: Prošao sam kroz ne tako lep period, voleo bih da ga sad razveselim muzikom
Foto: Damir Dervišagić

otvorio dušu

RAZVEO SAM SE I VRATIO U BEOGRAD S ĆERKOM Filip Žmaher: Prošao sam kroz ne tako lep period, voleo bih da ga sad razveselim muzikom

Kultura -

Filip Žmaher važio je za veoma popularnog pevača u regionu devedesetih godina. Davne 1998. objavio je album "Beskonačno", nakon koga ga je put poslovno i privatno odveo u Ukrajinu, gde je živeo sa porodicom i gradio uspešnu karijeru.

Danas, nakon godina provedenih u istočnoj Evropi, vraća se na scenu nastupom na festivalu Beogradsko proleće. U intervjuu za Kurir otkriva svoje planove za budućnost i očekivanja od festivala.

Nastupate sa pesmom "Čuvam ljubav", da li će to biti balada ili vesela pesma?

- Vladimir Marković, kompozitor pesme, uradio je sjajan posao. Pesma je lepa i sentimentalna i mislim da je napisana baš za Beogradsko proleće, bar za onaj stari duh koji je bio dominantan ranije. Voleo bih da se desi da pesma dobije novi život, da zaživi i da se vrti na radiju.

Da li učešćem na festivalu najavljujete veliki povratak na scenu?

- Ne očekujem da će jedna pesma napraviti revoluciju, koja će me vinuti u nebo, ipak sam bio u medijskoj ilegali izvestan period. Najvažnije mi je da proizvodim dobru muziku, naravno nije isto kada pevaš za 100 ljudi i za 10.000 ljudi. Volim da pevam i da doživljavam umetnost i da je predstavim svojim glasom. Sve ostalo što ide uz ovaj posao sekundarno je.

Filip Žmaher
foto: ATA images

Šta očekujete od ovogodišnjeg festivala Beogradsko proleće?

- Na Beogradskom proleću učestvuju sjajni izvođači, koji će, siguran sam, publici predstaviti divne kompozicije. Pobediće dobre pesme, jedino ako pevač ne pokvari utisak. Filmovi mogu biti dobri, samo ako je reditelj dobar. Za dobru pesmu je važno da budu dobar kompozitor i tekst, a na nama pevačima je da ništa ne pokvarimo.

Šta planirate u narednom periodu? Da li publika može da očekuje nove pesme?

- Voleo bih da radim i etno i džez i rok, možda ću se oprobati u više žanrova. Prošao sam kroz ne tako lep period u prošlosti i voleo bih da ga sada razveselim muzikom. Mislim da podjednako dobro mogu da iznesem i džez i rok. Sve dok je muzika kvalitetna, nije bitno kog je žanra, bitno je da uživamo u njoj.

Filip Žmaher
foto: Nikola Ristić

Živeli ste u Ukrajini, gde ste se i oženili. Kako komentarišete trenutni sukob?

- U Beogradu sam dugo, ali nisam bio aktivan na muzičkom planu. Ovde sam već pet godina sa ćerkom, jer sam se, u međuvremenu, razveo. U Ukrajini imam mnogo prijatelja, koje nisam video nekoliko godina, ali sam u kontaktu sa njima. Ne podržavam nijednu agresiju jedne zemlje na drugu, ne podržavam ni kada NATO to radi, a ni kada Putin to radi.

Kurir.rs/ Andrijana Stojanović

Bonus video:

00:19

Beogradako prolece Aki Rahimovski i Lado Leskovar zapevali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track