LAKO JE ZASIJATI, TEŠKO JE TRAJATI Operska diva otkriva tajnu svoje uspešne karijere koja traje već 30 godina
Foto: Goran Nikolašević

Dragana Radaković nakon nastupa u Slovačkoj

LAKO JE ZASIJATI, TEŠKO JE TRAJATI Operska diva otkriva tajnu svoje uspešne karijere koja traje već 30 godina

Kultura -

Sopran Dragana Radaković nastupila je nedavno u Slovačkoj kao gost u operi "Turandot" Đakoma Pučinija. Pored internacionalne karijere, Radakovićeva je posvećena profesorskom pozivu i radu sa studentima na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a za Kurir govori o pedagoškom radu i ulogama koje je tek čekaju.

- Uloga princeze Turandont je veoma teška i kompleksna, jer se peva posle mnogo otpevanih uloga Verdija i Pučinija. Vokalno je vrlo eksponirana, glumački zahtevna, ali nadasve veoma efektna. Sa tom ulogom sam osvojila mnoge operske kuće širom sveta, sada mi je postala jedna od omiljenih uloga i rado je pevam - kaže operska pevačica.

Kom nastupu se najviše radujete?

- Predstoji mi gostovanje u Bugarskoj, gde ću pevati ulogu kraljice Elizabete u operi "Don Karlos". To je jedna prelepa uloga, sasvim drugačija od Turandot. Elizabeta je emotivno nesrećna, produhovljena i uzvišena, mnogo lirskija i tragičnija. Uprkos svim nedaćama, ona ostaje dostojanstvena kraljica Španije, sa velikom tugom koju nosi u sebi.

Dragana Radaković
foto: Goran Nikolašević

Radite godinama i kao profesor u FMU u Beogradu. Da li vam je teško da uskladite svoje obaveze?

- Poziv profesora je vrlo inspirativan i sveobuhvatan, mladi su različiti i zanimljivi, tako da je rad sa studentima izuzetno koloritan. Poslovica kaže da je cveće u božjoj bašti šareno, tako je i sa studentima. Naravno svuda ima i talentovanih i manje darovitih studenata, ali trudim se da iskustvo i znanje prenosim svima podjednako. A što se tiče uklapanja svih obaveza... pa to je magija. Ne znam ni sama kako sve uklopim i ostvarim, ali znam sigurna da iza svega što radim stoji ogromna ljubav prema poslu. U nekim periodima budem jako umorna i iscrpljena, ali rezultat koji na kraju ostvarim me oporavi i napuni energijom, zadovoljstvom i srećom. Uživam u rezultatima svoga rada.

Već 30 godina ste na sceni. Koja je tajna trajanja u ovom poslu?

- Nebo je dovoljno veliko da svaka ptica peva svojim glasom i da nađe svoje mesto. Volim svoj put i uživam u životu, sve sam dobila što sam zaslužila. Otpevala sam oko 1.200 predstava po svetu, u manjim i u većim operskim kućama. Korona je zaustavila uobičajeni tempo rada, ali se sve polako vraća u normalu. Rezultati koje sam postigla u inostranstvu mi znače i drago mi je što trajem ovoliko. Lako je u mladosti zasijati, teško je trajati i držati visok nivo izvođenja. Mladost je svemoćna, puna energije, puna lakoće, ali dođe drugi deo života u kome preovladavaju znanje, iskustvo i mudrost, koje treba pametno iskoristiti.

Dragana Radaković
foto: Goran Nikolašević

Kurir.rs Andrijana Stojanović

Bonus video:

01:07

MORA DA TI MAHNEM U IME JDP: Irfan Mensur održao potresan govor na Vlastinoj sahrani, pa ispričao anegtotu koja je sve RASTUŽILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track