EVO KAKO ĆE IZGLEDATI DARA IZ JASENOVCA, 50 GODINA NAKON LOGORA: Mirjana Karanović na setu serije "Zadarska kristalna noć"
Foto: Printscreen Youtube

iza kulisa

EVO KAKO ĆE IZGLEDATI DARA IZ JASENOVCA, 50 GODINA NAKON LOGORA: Mirjana Karanović na setu serije "Zadarska kristalna noć"

Kultura -

Film "Dara iz Jasenovca" privukao je veliku pažnju pažnju publike, a sve je interesovalo šta je bilo sa Darom i njenim bratom nakon logora.

Nova serija reditelja Predraga Gage Antonijevića otkriva šta se desilo s malom Darom i njenim bratom 50 godina nakon što su se spasli iz logora.

Naša čuvena glumica Mirjana Karanović trenutno se nalazi u Crnoj Gori, u luci Bar, koja predstavlja grad Zadar, na setu nove serije "Zadarska kristalna noć".

Mirjana Karanović i mala Milica Vasiljević
Mirjana Karanović i mala Milica Vasiljevićfoto: Privatna arhiva

Centralna tema je srpsko stradanje tokom Drugog svetskog rata i sudbina preživele dece iz zloglasnog logora Jasenovac. Mirjani je pripala rola Dare, koju je kao devojčicu u filmu tumačila Biljana Čekić.

Film se završio tako što su sestra i brat Dara i Buda uspeli da se izbave iz logora, ali publika ne zna šta se posle užasa koji su preživeli desilo s njima.

Milica Vasiljević
Milica Vasiljevićfoto: Privatna arhiva

Neka deca su preživela, ali su mnoge sestre i braća bili razdvojeni, pokatoličeni... Mnogi od njih se nikad više nisu sreli. Upravo o tome govori "Zadarska kristalna noć".

Glumcu Ljubomiru Bandoviću pripala je uloga Bude, Darinog brata, usvojenog u hrvatsku katoličku porodicu nakon spasavanja iz logora pomoću Diane Budisavljević.

Ljubomir Bandović
foto: Vladimir Šporčić

Nakon pet decenija brat Hrvat i sestra Srpkinja srešće se u Zadru, gradu u kome se, ne tako davne, 1991, mržnja Hrvata prema Srbima mogla gotovo opipati.

Razlog što je odustao od prvobitne ideje da se Dara i brat spoje u "Oluji", pogromu u kome je 250.000 Srba napustilo Hrvatsku 1995, Antonijević navodi želju da ostavi trajno svedočanstvo o rušilačkom pohodu hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991, nakon koga su sa Srbi tog prostora gotovo izbrisani.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:24:01

SCENIRANJE 28.02.2021. - DARA IZ JASENOVCA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track