POČINJU 39. NUŠIĆEVI DANI: U Smederevu organizovan bogat program za publiku svih uzrasta!
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

Festival

POČINJU 39. NUŠIĆEVI DANI: U Smederevu organizovan bogat program za publiku svih uzrasta!

Kultura -

39. izdanje pozorišnog festivala ,,Nušićevi dani’’ tradicionalno će biti održano i ove godine u Smederevu, u periodu od 18. do 26. maja 2022. godine.

Od 1984. pa do danas, festival ,,Nušićevi dani’’ predstavlja omaž jednom od najvećih srpskih komediografa, ali i novinaru i diplomati Branislavu Nušiću koji je svoje detinjstvo i školske dane upravo proveo u ovom gradu.

Kao i svake godine, festival će ponuditi brojne kulturne i edukativne sadržaje publici, kako onoj najstarijoj, tako i najmlađoj, a sve u cilju da se Nušićevo stvaralaštvo, ali i sama pozorišna umetnost približi široj publici i mladima. Kroz devet dana festivalskog programa, publika će biti u prilici da isprati glavni takmičarski program, koji čini pet predstava iz pozorišta širom Srbije, ali i bogat pretfestivalski i prateći program sastavljen od dečijih predstava, izložbi, promocija knjiga, pozorišnih radionica ali i razgovora sa glumcima i rediteljima nakon svake predstave.

Nušićevi Dani

Poseban segment programa čini i „Nušić, selu u pohode“, čija je ideja da se najmlađoj publici iz seoskih škola ukaže na značaj jednog od najvažnijih pisaca srpske književnosti gostovanjem predstave „Autobiografija“ u 22 sela na teritoriji grada Smedereva.

Ovogodišnji festival biće svečano otvoren u petak, 20. maja, kada će na platou ispred Centra za kulturu u Smederevu tradicionalno biti položen venac na spomenik Branislavu Nušiću, a zatim u galeriji Centra za kulturu otvorena izložba ,,Scenske vizure’’ studenata Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka scenografije.

Na festivalu će poslednjeg dana, 26. maja, tradicionalno biti dodeljene i nagrade: Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike i Nagrada ,,Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostavarenje na festivalu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:31

BILI SMO U ANDRIĆEVOJ SPOMEN SOBI: Šta sve krije apartman 144 u Sokobanji (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track