SPECIJALNA PROJEKCIJA NA ZATVARANJU 15. BELDOKSA: Održana premijera filma MARIUPOLIS, u čast ubijenog autora u ratu u Ukrajini
Foto: Beta/Katarina Sremčević

ZATVOREN 15. BELDOKS

SPECIJALNA PROJEKCIJA NA ZATVARANJU 15. BELDOKSA: Održana premijera filma MARIUPOLIS, u čast ubijenog autora u ratu u Ukrajini

Kultura -

U okviru 15. Beldoksa beogradskoj publici sinoć je prikazana posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa i antropologa, koji je početkom aprila ubijen u Marijupolju dok je snimao novi dokumentarni film.

Film "Mariupolis" iz 2016. godine je vizuelni moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje, dat kroz prikaz svakodnevnog života.

"Radi se o veoma posebnom filmu o opsadi Marijupolja 2014. godine. Mi svi sada uživo posmatramo uništavanje, agoniju ovog grada", rekla je zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Gizelman.

Zamenik ambasadora Ukrajine Marko Martinjuk zahvalio se na interesovanju za njegovu zemlju i film o njoj.

Marko Martinjuk
foto: Printscreen/Youtube

"Pre tri meseca u tom gradu (Marijupolju) je živelo 450.000, koliko živi u Novom Sadu i Kragujevcu. Ruska vojska je sada gotovo uništila ovaj grad", dodao je.

Mantis je rođen 1976. godine i školovao se na Kembridžu. Godine 2019. Kvedaravičius je snimio svoje poslednje završeno ostvarenje Parthenon, hibridni žanr dokumentarnog i igranog filma koji prati tri godine etnografskog istraživanja sprovedenog na lokalitetima u Odesi, Istanbulu i Atini.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks završen je sinoć dodelom nagrada i filmom "Napolju" ukrajinske rediteljke Olge Žurbe (Olha Zhurba).

Film "Bez" najbolji srpski dokumentarac 15. Beldoksa

Film "Bez" reditelja Luke Papića proglašen je za najbolji film u srpskom takmičarskom programu na 15. Medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks.

Film "Bez" dobio je i nagradu za najbolju montažu, a za najbolju kameru u srpskom takmičarskom programu nagradu je osvojio film "Muzej revolucije".

Najbolji film u međunarodnom takmičarskom programu je "Pozni avgust".

Nagradu za najbolji kratki film dobio je dokumentarac "Mama, zašto ovde", a počasne nagrade dobili su filmovi "Aralkum" i "Noć potpunog neznanja".

Petnaesto izdanje Beldoksa večeras je, u Domu omladine Beograda nakon dodele nagrada, zatvorio film "Napolju" ukrajinske rediteljke Olge Žurbe.

(Kurir.rs/ Beta)

Bonus video:

02:27

Sloboda Mićalović Fest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track