DIREKTOR FCS, GORDAN MATIĆ: Kanski filmski festival je POLAZNA TAČKA koju ne možete izbeći ako želite da budete na VELIKOJ SCENI
Foto: Vera Bakajić

svečanost

DIREKTOR FCS, GORDAN MATIĆ: Kanski filmski festival je POLAZNA TAČKA koju ne možete izbeći ako želite da budete na VELIKOJ SCENI

Kultura -

Novo izdanje Kanskog filmskog festivala, 75. po redu, počelo je juče i trajaće do 28. maja 2022. godine. Delegacija Filmskog centra Srbije je, baš kao i svake godine, prisutna na ovoj filmskoj manifestaciji od izuzetnog značaja.

U izjavi za naš sajt Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, rekao je da je Filmski centar je deo Kanskog marketa koji predstavlja najvažniji sajam kinematografije u toku godine.

- Market u Kanu je čvorište i polazna (ponekad i završna) tačka fondovskih, strukovnih, državnih i filmskih projekata, sporazuma ili ugovora. Mesto koje se ne može izbeći ako želite da budete na velikoj sceni, ponekad kao učesnik, a ponekad samo da bi razumeli i pratili razvoj i trendove industrije na svim nivoima. Naša mala delegacija radi na velikom broju različitih izazova koji bi trebalo da donesu boljitak našoj kinematografiji - poručio je Matić.

Filmskog centra Srbije
foto: Vera Bakajić

KAKO JE MILENA DRAVIĆ BACILA KAN POD NOGE

Kanom je šetala u posebnoj haljini o kojoj se priča i posle 42 godine.

- Bila je to haljina od prizrenske svile, božanstvenih boja, koju mi je kreirao, po modelu starih srpskih haljina, naš čuveni kreator Aleksandar Joksimović. Imala sam na sebi i stari srpski nakit. Tamo je, razume se, bilo puno stranaca. Ljudi su bili oduševljeni haljinom, što bi se reklo, kumili su me i molili da im nabavim isti takav materijal - objasnila je Milena.

Milena Dravić
foto: Profimedia

Najspektakularnija filmska smotra na svetu se ove godine vraća se u punom sjaju, sa brojnom publikom i slavnim gostima koji će od 17. do 28. maja šetati čuvenom Kroazetom. Na ovogodišnjem Kanskom festivalu u trci za „Zlatnu palmu“ su novi filmovi Dejvida Kronenberga, braće Darden, Džejmsa Greja, Park Čan-vuka, Kler Deniz, Kristijana Mundžijua, Kirila Srebrenikova, Jiržija Skolimovskog...

Umetnost u senci rata

Film o zombijima morao da promeni ime

Film "Z", komedija o zombijima, francuskog reditelja Mišela Azanavičijusa treba da otvori predstojeći festival u Kanu, međutim, iz Kijeva je stigao protest. Ukrajinski institut, koji predstavlja kulturu te zemlje, zatražio je u pismu od organizatora festivala da promene naslov filma, a razlog je slovo "Z" koje asocira na simbol sa ruskih tenkova, i za koje taj institut smatra da je ratni simbol ruske invazije na Ukrajinu. Kako je zahtev stigao kasno, reditelj je odlučio da se tokom trajanja festivala koristi alternativni naslov "Final Cut".

Kurir.rs/ KomunikArt

Bonus video:

00:30

Kurir ispred kuće Popovića na Bežaniji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track