DEVET MESECI SPREMAO SAM SE ZA ULOGU DRAŽE MIHAILOVIĆA! Nebojša Ljubišić: Radoš Bajić ne staje ni na jednu stranu
Foto: Dragan Kadić

TV ekran

DEVET MESECI SPREMAO SAM SE ZA ULOGU DRAŽE MIHAILOVIĆA! Nebojša Ljubišić: Radoš Bajić ne staje ni na jednu stranu

Kultura -

Nebojša Ljubišić važi za glumca kome reditelji poslednjih godina poveravaju najkomplikovanije zadatke. Često u pozorištu i na TV igra tragične likove i pojedince opterećene socijalnom nepravdom i ratom.

U film "Heroji Halijarda" i seriji "Vazdušni most" Radoša Bajića oživeće lik đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića. Nebojša je u ovom projektu zbog novog angažmana ostao bez jedne epizodne role.

Nebojša Ljubišić, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

- Počeo sam još prošle godine da snimam drugu ulogu. Međutim, Radoš Bajić mi je još tada predložio da probamo s Đeneralom. Uradili smo probno snimanje i došli smo do nekog rezultata, koji ću morati da pokažem na filmu i u seriji. Imponuje mi što je reditelj odabrao mene - kaže Ljubišić za TV Ekran.

Heroji Halijarda, Draža Mihailović, Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

Projekat "Heroji Halijarda" oživeće atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji u nesvakidašnjoj priči o čovečnosti, herojstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu, inspirisanoj najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu operacija "Halijard". U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini pod komandom đenerala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani, u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasao 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

- Radoš Bajić dobro poznaje taj period. Devet meseci sam se spremao za snimanje i pokušao da istražim sve što je bilo o Draži dostupno iz literature. Takođe, pogledao sam nekoliko njegovih fotografija i video-materijale. Sada sam se samo prepustio reditelju. On veoma precizno vodi celu priču. Po reakcijama kolega i ekipe mislim da sam na dobrom putu da napravim lepu ulogu - priznaje glumac.

Heroji Halijarda, Draža Mihailović, Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

U seriji "Ravna gora" pre sedam godina Dražu Mihailovića briljantno je odigrao pokojni Nebojša Glogovac.

- Nisam gledao Glogovca kao Dražu. Video sam svoje druge kolege u filmovima kao Dražu, ali oni su bili deo komunističke propagande. Nisu ga tamo realno prikazali. Kod Radoša sam primetio da u ovom filmu ne staje ni na jednu stranu, što je velika vrednost ovog projekta. Drugi svetski rat je bio vreme gladi, izdaje i haosa, a na publici i istoriji je da se bave time šta je zaista bila uloga generala Mihailovića - zaključuje Ljubišić.

Serija, Premijera, Ravna Gora
foto: Contrast Studios

Ekipa produkcije "Kontrast studios" ovo značajno kinematografsko delo ostvaruje u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina. Premijera igranog filma "Heroji Halijarda" planirana je za jesen 2023. godine, a nakon toga će, na programima Radio-televizije Srbije i Superstar kanala, biti prikazana i TV serija "Vazdušni most" od šest epizoda.

Nebojša Ljubišić, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:25

Žarko Laušević iskreno o glumi, otkrio detalje NOVE ULOGE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track