02:33

OVO JE SRPSKI FILM KOJI BI MOGAO DA UĐE U TRKU ZA OSKARA Ostvarenje snimano u svim krajevima Srbije, a NOSI POSEBNU SIMBOLIKU

srpske znamenitosti

OVO JE SRPSKI FILM KOJI BI MOGAO DA UĐE U TRKU ZA OSKARA Ostvarenje snimano u svim krajevima Srbije, a NOSI POSEBNU SIMBOLIKU

Kultura -

Ekipa Kurir televizija zabeležila je kadrove s početka snimanja na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara.

Srpske narodne igre iz zaječarskog kraja biće prikazane u dokumentarnom serijalu „Srpsko kolo“, koji reditelj Željko Mirković i Optimistic film, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, snimaju u 15 gradova u Srbiji.

Dr Željko Mirković
foto: Kurir Televizija

- Predstvićemo se tradicionalnim igrama iz ovog kraja. Nadamo se da ćemo ovime proširiti vidike, da se ova kola ne zaborave. I da će se igrati, ne samo u ovom kraju, nego u celoj Srbiji - rekao je koreograf Nenad Petković za Kurir televiziju.

Dr Željko Mirković
foto: Kurir Televizija

Feliks Romulijana koja je na listi svetske kulturne baštine već 15 godina, savršeno je mesto za priču o srpskom kolu, koji je takođe pod zaštitom Unesko-a.

- Ova lokacija govori da se na ovom prostoru živelo jako dugo, i to se oseća. Vi kada uđete u ovaj čarobni ambijent on jednostavno inspiriše i nadahnjuje, i oseća se energija - rekao je za Kurir televiziju dr Željko Mirković, reditelj dokumentarnog serijala.

Dr Željko Mirković
foto: Kurir Televizija

Kolo je bezvremena nit koja spaja prostore i ljude, a Romulijanu i srpsko kolo osim Unesko-a povezuje i drugo.

- Spona između Felik Romulijane i kola ogleda se u tome što kolo u svojoj suštini simbolizuje krug, zajedništvo i na kraju sunce, a Feliks Romulijana je puna solarnih simbola na svojim mozaicima i to je spona koja pokazuje da Srbija ima mnogo toga da pokaze u svakom smislu.

Dr Željko Mirković
foto: Kurir Televizija

Ovaj projekat podržan je od strane Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Ansambla „Kolo“, Etnografskog muzeja Beograd, Serb National Federation (SAD), Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Niša...

- Manifestacije u stavri postaju glavni turizma, tako da ćemo kroz serijal pokazati zašto je sve ovo znalajno i zašto su značajne manifestacije koje se održavaju u velikom broju sela u okolini Zaječara - rekla je za televiziju Kurir Dragana Gogić Rajković, v.d. direktora TO Zaječar.

Dr Željko Mirković
foto: Kurir Televizija

Popularni serijal "Srpsko kolo" snimaće se i van granica naše zemlje, a želja je da, poput prethodnih ostvarenja, bude u nominaciji za Oskara.

Podsetimo dr Željko Mirković je završio Akademiju umetnosti u Beogradu i master studije u Velikoj Britaniji, a doktorirao je u oblasti dokumentarnog filma i rata. Za svoje filmove osvojio 58 međunarodnih nagrada. Dokumentarni film Teslin narod zvanični bio je kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film. Takođe, njegov film Drugi susret koji govori o susretu američkog pilota i našeg oficira koji ga je oborio 1999. godine bio je kandidat za Oskara 2013 godine.

1 / 7 Foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:43

PROFESOR SIMEUNOVIĆ O ISTORIJI SRBIJE I CRNE GORE: Pogrešno je videti isključivo idealan ili neprijateljski odnos

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track