PRVA VELIKA NAGRADA ZA BJELINOG SINA! Žiri odabrao najbolje na 67. STERJINOM POZORJU: Jedan čovek uzeo NAJVAŽNIJA PRIZNANJA!
Foto: Nebojša Babić

nagrađeni

PRVA VELIKA NAGRADA ZA BJELINOG SINA! Žiri odabrao najbolje na 67. STERJINOM POZORJU: Jedan čovek uzeo NAJVAŽNIJA PRIZNANJA!

Kultura -

Najbolja predstava 67. Sterijinog pozorja, po oceni žirija (Slobodan Skerlić, predsednik, Milena Pavlović, Petar Mihajlović i Mihajlo Nestorović, Slobodan Unkovski i Zoran Maksimović) jeste "Poslednje devojčice", rađena po tekstu Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice.

Autori ovog komada Kokan Mladenović i Maja Pelević nagrađeni su i za najbolju režiju i za tekst savremene drame, kao i Marija Kalabić za scenografiju. Pobednička predstava izedena sa publiko na sceni i za nju karte planule već prvog dana prodaje.

Kokan Mladenović
foto: Dado Đilas

- Maja Pelević je autorka specifične poetike, reprezent onog najboljeg što bismo mogli nazvati ženskim pismom u našoj dramskoj literaturi. Njeni visoki etički kriterijumi u sadejstvu sa njenim poetskim rukopisom tvore komade izuzetne poetičnosti, ali i veoma jasnog i glasnog angažmana u ponovnom sastavljanju sveta koji se, u svakom smislu, raspao pred našim očima. "Poslednje devojčice", kroz metaforu klinike za veštačku oplodnju, ili, tačnije, fabrike za proizvodnju dece, postaju jedna velika metafora našeg ukupnog sveta i svega onoga što je u tom svetu tako alarmantno pogrešno i nedopustivo - ovako je za Kurir govorio reditelj.

predstava Čudo u Šarganu
foto: Nebojša Babić

Pet nagrada otišlo je ekipi "Čuda u Šarganu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dva priznanja "Zoran Radmilović" i Sterijinu nagrada za glumu osvojila je Sanja Marković, kao i njen kolega Nenad Jezdić, a najbolji mladi glumac je Aleksej Bjelogrlić i za kostim Lana Cvijanović. Glumačka priznanja osvojili su i Aleksandar Srećković Kubura ("Godine vrana" NP Beograd) i Sonja Isailović ("Kod večite slavine" SNP). Uz Alekseja Bjelogrlića nagrađena je kao mlada nada Aleksandra Arizanović za ulogu Ja u predstavi "Fleke" Tijane Grumić, režija Juga Đorđevića, Kraljevačko pozorište.

Kritika i publika nagradili su komad iz selekcije "Krugovi". Najbolja predstava (prosečna ocena 4,72) je ostvarenje "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića, režija Paolo Mađeli, Zagrebačko kazalište mladih.

Kurir.rs:/ LJ. Radanov

Bonus video:

06:33

TREBA VRATITI DOSTOJANSTVO NARODNOM POZORIŠTU! Bule Goncić najavio korenite promene POŠTOVAĆE SE SRPSKO KULTURNO NASLEĐE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track