BOLJU OD MILENE JOŠ DUGO NEĆEMO IMATI! Petar Božović: Nekim šarmom je sve svoje uloge ukrasila
Foto: Kurir

Glumačka legenda za Kurir

BOLJU OD MILENE JOŠ DUGO NEĆEMO IMATI! Petar Božović: Nekim šarmom je sve svoje uloge ukrasila

Kultura -

Kurir televizija prikazaće ovog vikenda ostvarenja s početka karijere velike umetnice "Antikazanova", "Hasanaginica" i "Pavle Pavlović", u kojima je ostvarila zapažene uloge

Kurir televizija je ovog vikenda za svoju publiku pripremila ciklus filmova Milene Dravić.

Nove generacije možda prvi put će pogledati ostvarenja "Antikazanova", "Hasanaginica" i "Pavle Pavlović". Petar Božović je na početku karijere glumio s divom u ostvarenju njenog tada supruga Puriše Đorđevića.

Milena Dravić
foto: Kurir Televizija

- Mi smo tada bili klinci. Prvi put i jedini sam radio s Purišom. O Mileni šta da kažem? Gledajući filmove, s tugom konstatujem da takve glumice i pojave nećemo dugo imati. Nadam se da nisam u pravu - kaže Božović.

Film "Pavle Pavlović" odbio je da prikaže Pulski festival. Glavni, naslovni junak filmske priče je Pavle Pavlović, koga igra Bekim Fehmiu, običan je čovek, radnik, a kroz njegovu životnu priču reditelj gradi sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 70-ih godina, u kojoj vladaju korupcija i nepoštenje. Ovaj filmski klasik iz 1975. godine u produkciji Centar filma, restauriran je u okviru projekta "Vip Kinoteka".

Milena Dravić
foto: Kurir Televizija

Ostvarenje je okupilo najpoznatija imena domaće filmske scene i ostavlja u amanet divan glas velike Milene Dravić, kao i poslednju filmsku ulogu Ljubinke Bobić.

- Svima nam je u srcu kao glumica i čovek. Nekim šarmom je sve svoje uloge ukrasila - zaključuje Božović.

Reditelj, scenarista i producent filma je upravo Puriša Đorđević, a u filmu igra velika i značajna glumačka ekipa: Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović Mavid, Danilo Bata Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac...

Puriša Đorđević, Milena Dravić, opelo
foto: Dado Đilas, Vladimir Šporčić

Film "Pavle Pavlović" nije bio nikad prikazan u bioskopu ili na televiziji. Puriši Đorđeviću su tražili da izbaci scene u kojima Mija Aleksić kao civil u jednom trenutku pozdravlja prolaznike imitirajući milicionera.

Milena Dravić
foto: Kurir Televizija

Kurir.rs

Bonus video:

01:47

PETAR BOŽOVIĆ DOBITNIK DOBRIČINOG PRSTENA: Teret je veliki, ne bih se svađao ni sa Frojdom ni sa Jungom (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track