USKORO IZLAZI KNJIGA O BALAŠEVIĆU: Otkrivamo KADA i GDE ćete moći da kupite delo PANONSKI ADMIRAL!
Foto: Nemanja Nikolić

Noć knjige 2022

USKORO IZLAZI KNJIGA O BALAŠEVIĆU: Otkrivamo KADA i GDE ćete moći da kupite delo PANONSKI ADMIRAL!

Kultura -

Omiljena manifestacija svih ljubitelja knjige, Noć knjige, 26. po redu, održaće se od 17. do 19. juna 2022. godine u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi.

U 33 grada u Srbiji i regionu, na ukupno 59 lokacija očekuje vas više od 50.000 naslova, hitova domaće i svetske književnosti, sjajan gift program i odličan izbor naslova na engleskom jeziku.

Za sve koji vole Đorđa Balašević tu je i delo o njegovom životu. Knjigom "Panonski admiral" emocionalnim vodičem kroz diskografiju Balaševića, novinar i pisac Ivan Ivačković iskazao je dubok naklon ne samo prema umetnosti ovog velikog pesnika naših duša već i njegovom civilizacijskom angažovanju. Kako sam Ivačković kaže:

Ivan Ivačković
foto: Vladimir Šporčić

- Knjige su spomenici, tako da je odgovornost autora uvek velika. Mi preuzimamo odgovornost da verno prikažemo ljude o kojima pišemo ili da verno prikažemo njihov rad, ono što je njihovo nasleđe. Ova knjiga je puna pohvala za Balaševićevo pesništvo i muziku. Stalo mi je da se zna da tragičan odlazak Đorđa Balaševića nije uticao ni na jedan moj vrednosni sud o njegovim pesmama. Ništa u knjizi nisam ulepšavao zato što je on otišao. Da jesam, to bi možda s ljudske strane bilo razumljivo, ali bilo bi neodgovorno. A u knjigama je zaista važno sačuvati tu odgovornost o kojoj pričamo. Zato nikada nisam nikome ugađao dok sam pisao. Ali Balaševiću nije bilo ni potrebno ugađati. Reč je o čoveku koji nije snimio loš album, što je redak slučaj i u internacionalnim razmerama - navodi se u saopštenju.

"Panonski admiral" Ivana Ivačkovića u prodaji je od petka 17. juna u okviru manifestacije Noć knjiga 2022.

Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković
foto: Damir Dervišagić, Nemanja Nikolić

Pred čitaoce će se naći drugi naslovi među kojima se izdvajaju: „Nebeska dvorišta“ autora vladike Grigorija, ilustrovana priča o osnivaču srpske države Stefanu Nemanji "Senka i san" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, "Ništa nije smešno" Bojana Ljubenovića i mnoge druge.

Noć knjige
foto: Laguna

Obezbeđen je program i za najmlađe, gde posebno najavljuju knjigu za decu "Eva i njen Roksi" autora Srđana Anđelića Mjehura. Pošto mame i tate previše rade pa nemaju vremena za svoju decu, sada roboti pomažu mališanima oko školskih zadataka. I sve bi bilo u redu, u tom savršenom gradu, da se nije pojavio robot sa greškom po imenu Roksi. A baš njega je izabrala Eva. Devojčica i robot postali su najbolji drugari – i zbog toga se sve promenilo.

Kurir.rs

Bonus video:

01:25

PANONSKI MORNAR NIŠTA MANJE NIJE NI ZASLUŽIO: Đorđe Balašević dobija muzej u Novom Sadu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track