NAKON GEJ FILMA PONOVO REDITELJ SPOJIO MARIĆA I TIMOTIJEVIĆA: Šest premijera na BELEFU ovog leta, a jedan komad se posebno OČEKUJE
Foto: Tamara Trajković, Nemanja Nikolić

Počinje Beogradski letnji festival

NAKON GEJ FILMA PONOVO REDITELJ SPOJIO MARIĆA I TIMOTIJEVIĆA: Šest premijera na BELEFU ovog leta, a jedan komad se posebno OČEKUJE

Kultura -

Beogradski letnji festival Belef pod sloganom "Želim magiju!" počinje u četvrtak veče, 23 juna u 19 časova premijerom predstave "Drama o kraju sveta" (Atelje 212) u Botaničkoj bašti.

Od zvezda i premijera, publici će biti najzanimljivije da u pozorištu vidi Branku Katić i Milana Marića.

serija U klinču, Branka Katić
foto: Gordan Jović/ Rts

Branka već večeras izlazi na na Malu scenu Beogradskog dramskog pozorišta, od 19.30 u komadu "Tramvaj zvani želja", u režiji Lenke Udovički. Premijera je u okviru Belefa zakazana za sutra, a repriza za subotu veče.

Marić će na scenu na Vidovdan, kad je u Bitefu zakazana premijera predstave "Smrt i devojka". Filmski reditelj Nikola Ljuca ponovo je, nakon svog kratkog ostvarenja s LGBT tematikom, spojio mladu zvezdu s Milošem Timotijevićem, ali i Tamarom Krcunović.

Tamara Krcunović, Miloš Timotijević
foto: Promo

"Smrt i devojka" redak je primer psihološkog trilera na sceni. Osveta, seks, manipulacije su teme koje tekst istražuje na intenzivno uzbudljiv način. Lične drame i preispitivanja koje junaci doživljavaju su ono što publiku ostavlja bez daha, dok se 90 minuta trajanja predstave stalno pitamo kome od njih troje da verujemo.

Milan Marić
foto: Nenad Kostić

Tekst je napisan 1991. godine i praizveden u Rojal kort teatru, a zatim i na Brodveju u režiji Majka Nikolsa s premijernom podelom - Glen Klouz, Džin Hekman i Ričard Drajfus. Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije. Sa svojim dramskim prvencem, Dorfman uspeva da spoji naizgled nespojivo, politički teatar i Brodvej. Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku.

Do 9. jula publika će moći da pogleda 34 pozorišne predstave, od toga šest premijera, dve beogradske premijere, četiri dečje predstave u okviru dečjeg Belefa i 13 studentskih predstava u programu "Mladi Belef", kao i osam muzičkih programa - koncerata, od čega su najznačajniji nastupi Barbare Pravi iz Francuske (osvojila drugo mesto na Evrosongu prošle godine) u Botaničkoj bašti i čuvene pijanistkinje Marte Argerič na Kolarcu, za koju već nema karata.

Kurir.rs

Bonus video:

00:43

MARIĆ JE SA NJOM IMAO INTIMNE SCENE U FILMU TOMA: Sad se zajedno provode u KAFANI i pevaju hitove legendarnog boema

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track