01:32

BALET KO TO TAMO PEVA U ZAGREBU Cela sala peva uz hit Za Beograd

uspeh narodnog pozorišta

CELA SALA U ZAGREBU PLJESKALA I PEVALA ZA BEOGRAD: Baletu Ko to tamo peva ovacije od 20 minuta u HNK! FOTO I VIDEO

Kultura -

Balet "Ko to tamo peva", inspirisan filmom našeg akademika Dušana Kovačevića i muzikom Vojislava Vokija Kostića u režiji Staše Zurovca, u nedelju veče je izveden na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ovacije za ekipu predstave trajale su gotovo 20 minuta, a na bisu svi su pljeskali i pevušili legendarnu pesmu "Za Beograd".

Ko to tamo peva, balet, Narodno pozorište
foto: Damir Dervišagić

- Ne pamti Zagreb dugo ovakav aplauz. Bilo je divno biti večeras svedok jednog ovakvog izvođenja – rekla nam je glumica Gordana Gadžić, koja već tri decenije živi u Hrvatskoj.

1 / 18 Foto: Damir Dervišagić

Nakon što je Balet HNK Zagreb u Beogradu gostovao s hit-baletom Lea Mujića "Gospoda Glembajevi", na uzvratno gostovanje stigla je možda i najbolja predstava našeg ansambla, nastala po ideji tadašnjeg upravnika Ljubivoja Tadića, sada već daleke 2004. godine. Karte za ovo izvođenje planule su još pre mesec i po dana.

Ko to tamo peva, balet, Zagreb, Narodno pozorište, Staša Zurovac
foto: Damir Dervišagić

- Predstava ima svoj život i toliku dugovečnost niko nije mogao da joj predvidi nakon premijere. Iz prve postave od pre 18 godina ostalo je još možda troje igrača. Doživeo sam na "Ko to tamo peva" puno ovakvih aplauza, ali mi je drago što je bio takav u mom rodnog gradu. Potekao sam iz ove kuće. I HNK je bio sjajno primljen u Beograd, a želeo sam da se to dogodi i kod nas – kaže za Kurir Staša Zurovac, cenjeni koreograf i reditelj.

Balet, Balet Ko to tamo peva
foto: Damir Dervišagić

Balet "Ko to tamo peva" bila je prva plesna predstava, u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala Bitef (2005). Sjajne kostime uradila je Katarina Galić, a jednostavnu scenografiju sa stolicama i korišćenjem rotacije Žorž Draušnik.

Dejan Kolarov, Narodno pozorište, balet, Ko to tamo peva
foto: Damir Dervišagić

- Divno je biti ponovo u Zagrebu. Imao sam priliku da nekoliko puta igram na ovoj sceni, ali publika je večeras reagovala fantastično, s obzirom na to da smo s predstavom obišli dosta zemalja po svetu, ali ovakvu reakciju dugo nismo imali. Mislim da zdrava konkurencija, mnogo znači za razvoj kulture i moramo da nastavimo da negujemo razmenu predstava između Srbije i Hrvatske. Drago mi je što smo oživeli ponovo nešto što je nekada bilo uobičajno i redovno – izjavio je prvak Baleta Dejan Kolarov.

Ko to tamo peva, balet, Narodno pozorište
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

03:14

BALET JE JAKO VAŽAN ZA RAZVOJ DEVOJČICA! Balerina otkrila sa kojim fizičkim problemima se suočavaju i pokazala kako ih rešiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja