NOVI FILM IZ SRBIJE NA NETFLIKSU: Dokumentarac Dugo putovanje u rat dostupan u 30 zemalja Evrope, ali ne i kod nas!
Foto: Promo

autorska prava

NOVI FILM IZ SRBIJE NA NETFLIKSU: Dokumentarac Dugo putovanje u rat dostupan u 30 zemalja Evrope, ali ne i kod nas!

Kultura -

Od Vidovdana, na godišnjicu atentata u Sarajevu 1914. godine, najveći svetski striming servis Netfliks započeo je prikazivanje dokumentarca "Dugo putovanje u rat" (The Long Road to War), saopštila je produkcijska kuća "Paradoks film" iz Beograda.

atentat, Sarajevo, Franc Ferdinand, Gavrilo Princip
foto: Profimedia

Film reditelja Miloša Škundrića neće moći da vidi publika u Srbiji, ali ni u zemljama bivše Jugoslavije.

- "Dugo putovanje u rat" prvi je dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netfliksu i srpski film sa dosad najvećom distribucijom na ovoj filmskoj platformi. Film je dostupan u 30 zemalja Evrope, odnosno, publici od gotovo 70 miliona Netfliksovih pretplatnika. U pitanju su sledeće države: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Nemačka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska, Velika Britanija - navodi se u saopštenju.

Dugo putovanje u rat
foto: Promo

Nastao u periodu između 2014. i 2018. godine, film "Dugo putovanje u rat" je, kako navode u saopštenju, prvi dokumentarni film u svetu čija je tema jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega je i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj "napeti politički triler" prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

Kurir.rs

Bonus video:

03:47

RASTA SNIMA FILM O SVOM BORAVKU U CZ-U! Ispivaće sve tajne iz ćelije 3211: Uključena EMINENTNA glumačka ekipa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track