U CRNOJ GORI SE JOŠ PLAŠE NJEGOŠA! Petar Božović je s ovim delom obišao i HRVATSKU, ali još čeka poziv da dođe u Podgoricu
Foto: Zorana Jevtić

kruna sezona

U CRNOJ GORI SE JOŠ PLAŠE NJEGOŠA! Petar Božović je s ovim delom obišao i HRVATSKU, ali još čeka poziv da dođe u Podgoricu

Kultura -

Uspešnu pozorišnu sezonu Petar Božović će krunisati 15. i 16. jula u 21 sat u Kapetan Mišinom zdanju izvođenjem mudrosti dela "Luča mikrokozma" Petra II Petrovića Njegoša.

S velim glumcem zajedno će nastupiti Prvo beogradsko pevačko društvo.

Petar Božović
foto: Kurir

- Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa "teška knjiga" puna dubokih filozofskih razmišljanja. "Luča mikrokozma" nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu. Premijeru smo imali pre gotovo deset godina na Kolarcu - kaže Božović za Kurir i dodaje:

- Igrali smo predstavu u Temišvaru, Banjaluci i Osijeku, ali u Crnoj Gori još nismo. Strah je unet u narod dole.

Petar Božović
foto: Zorana Jevtić

Dramski umetnik najavljuje da će ovo delo pokušati da prenese i u drugi medij.

- Napravio sam i libreto za balet. U "Luči mikrokozmi" imamo sve kao i u "Labudovom jezeru". Ako Dantea u "Božanstvenoj komediji" do raja vodi Vergilije u snoviđenju vasionskom, vladiku Njegoša do božjeg prestola vodi arhangel Gavrilo. Na tom putu dešava se sukob Satanine i anđeoske vojske koju predvodi arhangel Mihailo. Sukob rešava Bog. Satana je poražen. Adamova vojska ispašta grehe na zemlji. Očekuje se dolazak Hrista. Dao sam već nekim ljudima da prave muziku za balet, a očekujem da će na jesen biti objavljen CD s jednog od izvođenja.

Narodno pozorište, Ko to tamo peva, balet, Zagreb
foto: Damir Dervišagić

Prvo beogradsko pevačko društvo naredne godine slavi 170 godina postojanja. Osnovano je na praznik Svetog Vasilija Velikog, 14. januara 1853. godine. S vremenom je preraslo u nacionalnu instituciju, koja čuva i nastavlja srpsku muzičku i duhovnu tradiciju.

Dirigenti i horovođe tog društva bili su: Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, Josif Marinković, Davorin Jenko, Stanislav Binički, Kosta Manojlović, Stevan Hristić, Miloje Milojević, Aleksandar Gavanski, Vojislav Ilić, Dimitrije Stefanović, Dušan Miladinović, Bojan Suđić, Divna Ljubojević, Vladimir Milosavljević i drugi. Svoje zlatno doba društvo je doživelo tokom tridesetogodišnjeg rada najčuvenijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u svojstvu umetničkog rukovodioca i dirigenta. Evropske novine pisale su u prošlom veku o društvu kao o jednom od najboljih horova sveta tog vremena.

Kurir.rs

Bonus video:

01:47

PETAR BOŽOVIĆ DOBITNIK DOBRIČINOG PRSTENA: Teret je veliki, ne bih se svađao ni sa Frojdom ni sa Jungom (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track