KAKO JE NASTALO IME PRLJAVO KAZALIŠTE: Nakon raskola u grupi morali da promene naziv, a ovako je sve počelo pre 45 godina!
Foto: Dragan Kadić

zanimljivo

KAKO JE NASTALO IME PRLJAVO KAZALIŠTE: Nakon raskola u grupi morali da promene naziv, a ovako je sve počelo pre 45 godina!

Kultura -

U medijima širom regiona odjeknula je vest da se raspao čuveni bend "Prljavo kazalište". Kako prenose hrvatski mediji, nakon 45 godina, momci iz benda su rešili da se raziđu.

Gitarista Jasenko Houra i Mladen Bodalec odsad će nastupati pod imenom Houra grupa. Otkrila je to najava za festival Fusion u Splitu, gde je trebalo da nastupe kao Prljavo kazalište.

Zaječar, Gitarijada, Prljavo Kazalište, Rekordi
foto: Www.tvbest.rs.

- Mogu da potvrdim da je Trgovački sud u Zagrebu dana 1.7.2022. doneo rešenje kojim se određuje privremena mera kojim se g. Houri i g. Bodalecu nalaže da prestanu s radnjama kojima se povređuju registrovani žigovi g. Fileša, odnosno da prestanu da pružaju usluge koje se odnose na kulturne delatnosti pod nazivom Prljavo kazalište, Prljavci ili drugim sličnim nazivom, kao i da otkažu sve dogovorene aktivnosti i dalje aktivnosti pod zaštićenim žigovima odnosno nazivima - rekla je ranije advokatica Tihomira Fileša za Index.

Zaječar, Gitarijada, Prljavo Kazalište, Rekordi
foto: Www.tvbest.rs.

Prljavo kazalište je nastalo 1977-e u zagrebačkom predgrađu Dubrava pod snažnim uticajem pank kulture. Prvu postavu grupe činili su: Jasenko Houra (gitara), Zoran Cvetković (gitara), Davorin Bogović (vokali), Ninoslav Hrastek (bas) i Tihomir Fileš (bubnjevi). Često su bili bojkotovani od tadašnjih vlasti u prvoj fazi svog rada. Sa druge strane, publika ih je zdušno prihvatala.

Na ovim prostorima, naročito tokom sedamdesetih godina, mega popularan strip je bio Alan Ford.

Članovi benda su odlučili da se nazovu upravo po jednoj dogodovštini iz epizode „Trio Fantastikus“ u kojoj Grupa TNT dolazi u pozorište (kazalište) koje se zvalo „Oronulo kazalište“ u prevodu legendarnog Nenada Briksija.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:09

Koncert Bijelog dugmeta Beer fest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track