UMETNIČKI KRIK PROTIV ZLA: Počela izgradnja JASENOVCA za film Lordana Zafranovića ZLATNI REZ 42! Evo koliko će trajati RADOVI
Foto: ATA images

uskoro prva klapa

UMETNIČKI KRIK PROTIV ZLA: Počela izgradnja JASENOVCA za film Lordana Zafranovića ZLATNI REZ 42! Evo koliko će trajati RADOVI

Kultura -

Dva meseca pre početka snimanja, u blizini Gradiške (Republika Srpska), počela je izgranja scenografije za film Lordana Zafranovića "Zlatni rez 42". Scenario "Djeca Kozare" koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, koje će što vernije prikazati događaje iz leta 1942.

Jasenovac
foto: Guillaume Origoni / AFP / Profimedia

Samo izgradnja scenografije trajaće puna dva meseca, kako bi se uz sve ostale pripreme koje traju duže od pola godine, postigla vizuelna autentičnost epohe i ispunila kreativna zamisao proslavljenog reditelja.

"Gradićemo Jasenovac u blizini pravog, po skicama koje sam izradio. Unapred će se znati gde je koja baraka, upravna zgrada, gde ulazi voz... Predvodiću ekipu najboljih ljudi koji imaju ogromno iskustvo i želju da se napravi film koji govori o stradanju srpske dece i stanovništva sa Kozare, ali i o koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata", nedavno izjavio je Zafranović.

Goran Marković, Lordan Zafranović
foto: Damir Dervišagić

Autorsku ekipu čini više od 60 profesionalaca iz celog regiona, planirano je da snimanje počene sredinom septembra i trajaće skoro godinu dana. Zafranović trenutno radi na odabiru glumačke postavke, koja će biti poznata do kraja leta, a činiće je glumci iz cele bivše Jugoslavije.

"Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi", izjavio je Zafranović.

Nekadašnji student legendarne, prestižne Praške filmske škole - FAMU, godinama se bavi analizom zla u vreme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji - "Okupacija u 26 slika" (1978), "Pad Italije" (1981) i "Večernja zvona" (1986), filmu "Krv i pepeo Jasenovca" (1983) ili dokumentarcu "Zalazak stoljeća - Testament L. Z.” (199 4).

Bonus video:

03:06

LOGOR JASENOVAC BIO NEKOLIKO PUTA VEĆI OD AUŠVICA! Istoričar Ristić: Bilo ga je nemoguće napasti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja