PREZIME NEDE ARNERIĆ KRIJE TAJNU STARU 700 GODINA: Njena porodica se nije uvek OVAKO PREZIVALA, a evo odakle vuku POREKLO!
Foto: Dado Đilas

DUGA ISTORIJA

PREZIME NEDE ARNERIĆ KRIJE TAJNU STARU 700 GODINA: Njena porodica se nije uvek OVAKO PREZIVALA, a evo odakle vuku POREKLO!

Kultura -

Glumica Neda Arnerić je jednom prilikom otkrila da je prezime Arneri došlo od imena Arnerijus. Međutim, pošto se njen čuveni predak prezivao Dobroslavić, konstatovala je da ipak nema italijansko poreklo.

Legendarna Neda Arnerić napustila nas je 2020. godine, u 67. godini, a iza sebe je ostavila niz kultnih uloga, po kojima će je publika zauvek pamtiti.

Kako je njeno prezime retko na našim prostorima, Neda je jednom prilikom gostujući u jednoj emisiji otkrila nepoznate zanimljivosti.

Neda Arnerić
foto: Damir Dervišagić

- Arnerić je jedno staro prezime, Korčulansko. Ja rodoslov, moram da se pohvalim, imam negde iz 14. veka, tačno mogu da pamtim i vidim, ne da pamtim baš ne mogu, ali na papiru mogu da vidim ko su mi davni, davni preci. Arneri prezime je došlo od imena Arnerijus, to je bio neki naš čuveni predak koji se prezivao Dobroslavić, znači nismo Talijani - ispričala je Neda.

Neda Arnerić
foto: Dragan Kadić

- Svi pitaju da li smo Talijani, nismo, pa u njegovu čast je cela porodica uzela od njegovog imena i napravila prezime Arneri. A početkom 20. veka, kada se počela rasplamsavati priča o Jugoslaviji i slovenstvu, južnoslovenstvu, moj deda koji je bio veliki pobornik jugoslovenske ideje, ne samo on, nego i pola porodice je dodalo -ić na kraju da bi zvučalo što slovenskije, a pola je ostalo Arneri. To je znači jedna porodica - ispričala je glumica tada.

(Kurir.rs/ Informer)

Bonus video:

14:33

Glumica Ljubinka Klarić o ulozi Cvete u seriji Klan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track