DESILO SE ETNIČKO ČIŠĆENJE, NE ZNAM ŠTO SE RANIJE NIJE PRIČALO O TOME! Zlatan Vidović o filmu OLUJA i poreklu koje ga vezuje
Foto: Tamara Trajković

film oluja

DESILO SE ETNIČKO ČIŠĆENJE, NE ZNAM ŠTO SE RANIJE NIJE PRIČALO O TOME! Zlatan Vidović o filmu OLUJA i poreklu koje ga vezuje

Kultura -

Dugo očekivani film "Oluja" reditelja Miloša Radunovića, posle 102 snimajuća dana na čak 250 lokacija, dobio je svoj trejler, koji je premijerno prikazan juče u MTS dvorani. Ovo je prvi projekat srpske kinematografije o stradanju Srba u Hrvatskoj u pogromu 1995. godine, snimljen na osnovu istinitih događaja, prema svedočenjima ljudi koji su preživeli.

Bioskopska premijera najavljena je za jesen 2022. godine. U glavnim ulogama su Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Davor Janjić i Marija Pikić, koji oživljavaju događaje koji su prethodili hrvatskoj vojnoj akciji.

Zlatan Vidović, film Oluja
foto: Ana Subotić

- Tumačim braću blizance, koji su dijametralno različiti, jedan je pravoslavni sveštenik, a drugi je bivši vojnik, koji dolazi u vihor rata da pronađe svog brata koji je nestao sa svojom suprugom. Traga za bratom i odgovornim za njegov nestanak. Bilo je potresnih scena, naročito su potresne scene bili susreti s majkom - kaže glumac Zlatan Vidović.

Zlatan Vidović, film Oluja
foto: Ana Subotić

Ovaj umetnik nedavno je igrao i u filmu "Dara iz Jasenovca", a svoj glumački rad vidi kao priliku da se pokaže prava istina.

- Ja sam iz Republike Srpske. Genetski sam, nažalost i na sreću, vezan za ta dešavanja. Tragično je što smo mi, iako smo vezani tradicionalno, imamo običaj da svakih 50 godina ratujemo međusobno. Umetnost je dobar način da te stvari prebrinemo, da naučimo da pogledamo istini u oči. Svako treba da priča o onome što ga boli. Na tom prostoru se desilo etničko čišćenje i ne znam što se ranije nije pričalo o tome. Za mene je velika obaveza, a s druge strane i teret da igram u dva filma koja su izašla relativno skoro, a koji obrađuju teme koje su značajne za sve narode na ovom podneblju. Svi moraju da se suoče sa problemima i istinama - zaključio je Vidović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:53

KURIR TELEVIZIJA NA SNIMANJU OLUJE: Autentične priče SRPSKIH stradalnika nikog ne ostavljaju RAVNODUŠNIM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track