03:10

Otvaranje Guče i podizanje saborske zastave

počelo je

KAD SE SVIRA IZ SRCA I DUŠE, TRUBA NE SME DA IZDA: Dragačevski sabor otvorio je proslavljeni košarkaš! A stigli su i STRANCI!

Kultura -

Intoniranjem himne "Sa Ovčara i Kablara" i pucnjima iz prangija juče je u Guči počeo 61. Dragačevski sabor trubača, najveća manifestacija te vrste u svetu. Sabor je otvorio ovogodišnji domaćin, proslavljeni košarkaš Radmilo Mišović, koji je inače poreklom iz ovog kraja.

Guča
foto: Zoran Šaponjić

- Želja mi je da se sabor održi i sačuva u svom izvornom obliku, onakav kakav je bio davnih godina kad sam u Guču dolazio peške iz Čačka. Meni i mojim prijateljima to nije bilo teško. Voleo bih da iza organizacije sabora stane i država, jer će to biti garant da se manifestacija sačuva u svom izvornom obliku. Svi koji dođu u Guču su dobrodošli - rekao je Mišović novinarima nakon podizanja saborske zastave.

Guča, Dragačevski sabor trubača
foto: Z.Š.

Prvog dana sabora u Guču su tek pristizali gosti, a ima ih sa svih strana. Met iz Danske i Tomas iz Austrije su prvi put u Guči, a kažu da su o ovom festivalu mnogo čitali.

- Nemamo nikoga u Srbiji, ali smo došli da osetimo duh ovog festivala. Stigli smo prošlu noć i ovde ćemo ostati do nedelje. Zasad smo oduševljeni i Srbijom i manifestacijom, sve je tako veselo, a trube se čuju sa svih straha. Nikad do sada nismo bili na sličnom događaju - kažu Met i Tomas.

Met iz Danske i Tomas iz Austrije
Met iz Danske i Tomas iz Austrije foto: Denis Čeković

Na sabor, koji traje tri dana, najavljen je dolazak brojnih političara, sportista, diplomata, a već na početku manifestacije pristigle su i glavne zvezde, a to su trubači. Iz Šumadije, Dragačeva, s juga Srbije, svi oni očekuju neku od nagrada koje su im ulaznica za muzičku trubačku scenu.

Među njima je i Aleksandar Jović Gute (33), najtrofejniji trubač sabora, koji svira bas-trubu. Njegov instrument star je više od pola veka. - Ne smeta što su rupe okrpljene na više mesta, kad se svira iz duše i srca, truba ne sme da izda. Živim od trube i za trubu. Guča je za mene, posle krsne slave, najvažniji dan u godini - kaže korpulentni Vlasotinac, koji je do sada sedam puta proglašen za najboljeg.

Aleksandar Jović Gute
Aleksandar Jović Gutefoto: Denis Čeković

- Planiramo u Guči da ostanemo do nedelje. Tek smo stigli i prilično smo umorni od puta. Koncert Dejana Petrovića se ne propušta, naročito jer on pored tradicionalne trubačke muzike svira i rok obrade, što je posebno zadovoljstvo slušati - rekli su nam uglas mladići iz Novog Sada, koji u Guči kampuju pored Bjelice.

(Kurir.rs/ Denis Čeković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track