MISTERIJA JEZIVOG GROBLJA IZ SERIJE CRNA SVADBA: Stvarno postoji i nalazi se U SELU od 500 stanovnika, a ovo je TAJNA koju krije
Foto: Firefly Production

SERIJA KOJA JE ZALUDELA PUBLIKU

MISTERIJA JEZIVOG GROBLJA IZ SERIJE CRNA SVADBA: Stvarno postoji i nalazi se U SELU od 500 stanovnika, a ovo je TAJNA koju krije

Kultura -

Gledaoci Kurir televizije od večeras će imati priliku da svakog radnog dana od 22 sata gledaju reprizu psihološkog trilera "Crna svadba", koji je privukao ogromnu pažnju publike i zaludeo širu populaciju širom Srbije.

U moru jezivih scena o kojima se i dalje priča, posebnu pažnju privukle su i scene snimljene na groblju, gde su se upoznali i Petar i baba Mikula, a malo je poznato gde se to mesto nalazi.

Serija Crna svadba, Crna svadba
foto: Firefly Production

Ekipa serije provela je naime nekoliko nedelja dok je snimala scene na groblju u Gruži, u selu Borač, u srcu Šumadije. Ovo groblje, na kojem su snimani kadrovi serije "Crna svadba", potiče iz 17. veka, a danas ovo selo, koje pripada opštini Knić, ima manje od 500 stanovnika.

Što se samog groblja tiče, deo mističnosti koja ga okružuje ono duguje svojoj autentičnosti. Na njemu nema novih, mermernih spomenika, već svi grobovi potiču iz davne prošlosti.

Groblje se nalazi na obroncima Boračkog krša, a smešteno je gotovo između seoskih kuća i porte Boračke crkve. Na njemu se nalazi više stotina nadgrobnih spomenika, različitog oblika i veličine, piše Istorijski zabavnik.

Serija Crna svadba
foto: Firefly Production

Međutim, ma koliko se činili različitim, svi oni imaju jednu zajedničku karakteristiku - kameni su! Takođe, i ornamentika na njima je slična, a svi su bogato ukrašeni bez obzira na to što je materijal od koga su građeni tvrd što svedoči o velikoj umešnosti starih kamenorezaca iz ovog kraja.

Staro groblje u Borču zajedno sa srednjovekovnim gradom Borač i crkvom Svetih Arhanđela 1971. proglašeno je za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Serija Crna svadba
foto: Firefly Production

Zanimljiva je činjenica da je na ovom lokalitetu snimljeno nekoliko domaćih serija, kao što su “Moj rođak sa sela”, “Nemanjići, rađanje kraljevine” i “Ravna gora”.

Za komediju "Moj rođak sa sela" iskorišćen je jedan drugi zaselak, a kuća pukovnika Milomira Vranića, čiji lik igra Vojin Ćetković, brzo je postala omiljeno mesto turista.

Igor Kolaković, moj rođak sa sela
foto: @starsport, RTS

Kurir je ranije pisao da je to rodna kuća nekadašnjeg selektora srpskih odbojkaša Igora Kolakovića, tačnije njegovog dede Čedomira!

- Zaselak danas zovu Kolakovići. Moja sestra od strica Milanka nasledila je tu kuću od svog oca. Njena majka je iz naše porodice, od Kolakovića - ispričao je Kolaković za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

11:04

ŠTA JE CRNA SVADBA: Razbijanje mitova o vlaškoj magiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track