NEPROCENJIVO SRPSKO BLAGO NESTALO ZA VREME PRVOG SVETSKOG RATA: Evo gde se nalazi umetnina iz 14. VEKA, možda se i VRATI u Srbiju
Foto: Privatna Arhiva

možda niste znali

NEPROCENJIVO SRPSKO BLAGO NESTALO ZA VREME PRVOG SVETSKOG RATA: Evo gde se nalazi umetnina iz 14. VEKA, možda se i VRATI u Srbiju

Kultura -

Nikoljsko jevanđelje, rukopisna knjiga neprocenjive vrednosti iz 14. veka, nestala je pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima iz Srbije, oko Prvog svetskog rata. Poznato je da je ovo jevanđelje Vuk Karadžić 1820. godine pronašao u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u riznici manastira Nikolje, o čemu je pisao u svom almanahu "Danica" šest godina kasnije.

Pretpostavlja se da je Nikoljsko jevanđelje nekoliko godina kasnije njegov zet Aleksa Vukomanović izneo iz manastira i predao Narodnoj biblioteci u Beogradu, odakle mu se gubi pisani trag.

Niskoljsko jevanđelje
foto: Privatna Arhiva

U dobrom stanju

Pojedini istoričari imaju saznanja da je 1914, zajedno sa još 56 rariteta u sanducima, krenulo ka Kosovskoj Mitrovici, verovatno zajedno sa srpskom vojskom, a da mu se na jugu Srbije gubi svaki trag. Sve do 1966. godine, kada ga tada jugoslovenski arheograf Vladimir Mošin pronalazi u Dablinu u Biblioteci "Ser Čester Biti", legatu istoimenog kolekcionara.

Nedavno je dr Bogdan Trifunović, direktor čačanske Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis", u svojim rukama imao original Nikoljskog jevanđelja, zahvaljujući Svetskom kongresu bibliotekara, čiji je bio učesnik.

- Rukopis je u odličnom stanju. Iako nisam mogao da vidim prostor gde se on čuva, može se uočiti da su klimatski i drugi uslovi odgovarajući jer se ne vide nikakvi tragovi negativnog uticaja na knjigu - otkriva dr Trifunović utiske nakon posete Biblioteci "Ser Čester Biti".

Nikoljsko jevanđelje
foto: Privatna Arhiva

- U Biblioteci "Čester Biti" razgovarao sam sa zaposlenim stručnjacima ustanove, bibliotekarkom Selin Vard i kustosom dr Džil Ankel o samoj knjizi, o nekim detaljima koje sam primetio, a u vezi su sa prošlošću knjige. Druga tema bila je mogućnost pozajmice knjige i njenog izlaganja u Gradskoj biblioteci u Čačku, na šta sam dobio odgovor da je to moguće, uz poštovanje uslova za koje sam dobio uputstva kao i smernice šta je potrebno da se uradi da bi knjiga mogla da dođe u Srbiju.

- Biće neophodno obezbediti adekvatan prostor za izlaganje, potom transport, obezbeđenje i osiguranje. Do septembra ove godine poslaću zvaničan dopis na njihovu adresu kako bi se započela ta procedura - navodi dr Trifunović.

Nikoljsko jevanđelje
foto: Privatna Arhiva

Dokazi o vlasništvu

- O otkupu ili vraćanju knjige Srbiji ovom prilikom nismo razgovarali, ali ja sam u Dablinu započeo istraživanje koje je u vezi s dokazima vlasništva iz prošlosti, koje će možda obezbediti nove informacije za pokretanje i tog pitanja.

- Čekam da mi pošalju iz Dablina sve informacije koje imaju u vezi s Nikoljskim jevanđeljem, uključujući i administrativne podatke, gde se nadam da će biti podatak kada je i od koga knjiga kupljena - zaključuje direktor čačanske Gradske biblioteke. Ova ustanova u svom fondu poseduje elektronsko izdanje Nikoljskog jevanđelja. Postoji i fototipsko štampano izdanje u 100 luksuznih primeraka, od kojih po jedno poseduju Filološki fakultet u Beogradu i Novom Sadu, SANU, manastir Hilandar, srpske episkopije i najveće svetske biblioteke.

Srpsko blago rasuto po svetu

Knjiga, Skot Karluči, Rukopis
foto: Youtube

U Nemačkoj, u Bavarskoj državnoj biblioteci nalazi se naš najvredniji rukopis "Srpski psaltir", relikvija neprocenjive vrednosti, na čijim stranicama se, pored rukopisa, nalaze i ikone od čistog zlata. Pretpostavlja se da je pisan Jeleni Anžujskoj. U Londonu se nalaze 43 dela pisana ćirilicom, a odneta iz manastira Sv. Katarine na Sinaju u Egiptu. Savina knjiga i Radoslavljevo jevanđelje su u Rusiji. Studenički tipik se čuva u praškom Nacionalnom muzeju. Povelja kralja Milutina je u Filadelfiji, a Lukino jevanđelje u Velikoj Britaniji.

(Kurir.rs/ Denis Čeković)

Bonus video:

05:15

OVA KNJIGA JE BILA ZABRANJENA JER SU SE LJUDI POSLE ČITANJA UBIJALI Da li znate šta je Verterov efekat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track