50 GODINA TRPELA NAPADE I ŠIKANIRANJE: Ponizili je na dodeli OSKARA, Džon Vejn hteo da je bije, Klint Istvud joj se smejao u lice
Foto: Printscreen/Youtube

da li je moguće

50 GODINA TRPELA NAPADE I ŠIKANIRANJE: Ponizili je na dodeli OSKARA, Džon Vejn hteo da je bije, Klint Istvud joj se smejao u lice

Kultura -

Filmska akademija će organizovati veče "razgovora, zaceljivanja i počasti" koju će predvoditi indijanska aktivistkinja i glumica Sačin Malo Pero (Littlefeather).

Sačin Malo Pero
foto: Printscreen/Youtube

Tokom večeri Akademija će se službeno izvinitii glumici koja decenijama trpi zlostavljanje unutar filmske industrije nakon što se 1973. pojavila na dodeli nagrada Oskar.

Naime, bila je 1973. godina i prezenteri Liv Ulman i Rodžer Mur objavili su da je Marlon Brando osvojio Oskara za najboljeg glumca zahvaljujući svojoj ulozi Vita Korleonea u Kumu. Međutim, na pozornici se nije pojavio glumac već mlada indijanska glumica Sačin Malo Pero.

Sačin Malo Pero
foto: Printscreen/Youtube

Ona se na pozornici pojavila u tradicionalnoj haljini američkog indijanskog plemena Apača, plemena kom su pripadali njeni preci. Dvorana, oduševljena činjenicom da je upravo Brando osvojio Oskara, utihnula je. Moglo se čuti tek komešanje.

Sačin je tad bila poprilično nepoznata glumica i predsednica udruženja za promovisanje i poboljšanje imidža američkih Indijanaca.

Bila je veoma aktivna u borbi za prava američkih Indijanaca. Ona je u ruci nosila 15 stranica govora koji je Brando napisao, ali se na pozornici nije smela zadržati duže od 60 sekundi.

Sačin Malo Pero
foto: Printscreen/Youtube

"Večeras predstavljam Marlona Branda koji me zamolio da vam kažem kako on ne može prihvatiti ovu nagradu, a razlog koji navodi jeste tretman američkih Indijanaca danas na filmu", rekla je. Brandu je najviše smetalo što su se Indijanci u to doba na filmu prikazivali u negativnom kontekstu. Poimenula je i masakr u Wounded Knee u Južnoj Dakoti.

Marlon je tek treći čovek u istoriji koji je odbio Oskara. Prvi je to uradio scenarista Dadli Nikols (Dudley Nichols) 1935. godine, zatim Džordž Si Skot (George C. Scott) 1971. godine i dve godine kasnije Brando.

Pojedine zvanice u publici tada su je izviždale, a prema rečima svedoka, glumac Džon Vejn, koji se te večeri nalazio u bekstejdžu, kipteo je od besa i trebalo je čak 6 čuvara da ga savlada da ne bi odjurio na scenu da je napadne, a Klint Istvud se podsmevao njenom zahtevu da Indijance tretiraju kao ljude iste večeri i pravio neumesne šale, pominjući ubijene kauboje.

Malo Pero se seća da je zbog svog kratkog istupanja na ceremoniji dodele Oskara te 1973. godine bila izložena višegodišnjoj dikriminiaciji, podsmehu i fizičkim napadima.

Sada, skoro 50 godina posle, Akademija je konačno priznala da se sada 75-godišnju glumica zbog toga "profesionalno bojkotuje, zlostavlja, napada i diskriminiše" i da će joj uputiti izvinjenje.

"17. septembra pridružite se Sačin Malom Peru u Muzeju akademije na večeri razgovora, zaceljivanja i ipočasti tokom koje ćemo se prisetiti uticaja koji je imao njen govor na 45. dodeli nagrade, objavila je organizacija na Tviteru.

"Sačin vas poziva na slavlje uz nastupe indijanskih izvođača uživo, tokom koga će Akademija glumici uputiti dugoiščekivano izvinjenje."

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:35

PRE 15 GODINA SLUČAJNO JE POSTAO NAJPOPULARNIJI DEČAK U SRBIJI! Hit snimak harao je mrežama A SADA JE POZNATI GLUMAC I REŽISER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track