FILMSKI SUSRETI U NIŠU IMAĆE SVETSKU PREMIJERU DVA FILMA! U konkurenciji 12 ostvarenja, a Slavku Štimcu pripala VAŽNA NAGRADA!
Foto: Marina Lopičić

niška tvrđava

FILMSKI SUSRETI U NIŠU IMAĆE SVETSKU PREMIJERU DVA FILMA! U konkurenciji 12 ostvarenja, a Slavku Štimcu pripala VAŽNA NAGRADA!

Kultura -

Na Letnjoj pozornici u Nišu večeras počinje 57. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti", na kojem će se 12 najboljih filmova boriti za Gran pri Naisa.

Publiku ove godine očekuju svetske premijere ostvarenja "Komedija na tri sprata" i "Vučje bobice", kao i niške premijere filmova "Heroji radničke klase", "Strahinja Banović", "Gejm", "Usekovanje" i "Heroji".

Slavko Štimac
foto: Ana Paunković

Na svečanom otvaranju ovog jedinog festivala posvećenog glumačkoj profesiji, Slavku Štimcu biće dodeljena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić".

Priznanje obuhvata plaketu sa likom Vuisića, delo vajara Milorada Tepavca, kao i vrednu monografiju. Nakon ceremonije, publika na Letnjoj pozornici moći će da pogleda film Radivoja Andrića "Leto kad sam naučila da letim" i nišku premijeru ostvarenja "Heroji radničke klase" reditelja Miloša Pušića.

U konkurenciji će, pored pomenutih filmova, učestvovati i ostvarenja "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog, "Nebesa" Srđana Dragojevića, "Mrak" Dušana Milića, "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića, kao i dugometražni dokumentarni film Vladimira Ristića "To je Toma".

Scena iz filma 'Nebesa'
Scena iz filma "Nebesa"foto: Profimedia

Dramska umetnica Ljiljana Blagojević, prošlogodišnja dobitnica prestižne nagrade "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu, biće nova umetnička direktorka festivala. Umesto preminulog glumca Vladana Živkovića, novi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) i novi član Saveta festivala je Rastko Janković, a direktor je Srđan Savić, inače direktor Niškog kulturnog centra.

Ljiljana Blagojević
foto: Marina Lopičić

Žiri, koji će odlučiti o nagradama, među kojima su najvažnije Gran-pri Naisa, Car Konstantin i Carica Teodora, čine predsednica Brankica Zorić Vasović, kao i članovi Petar Božović i Dušan Premović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:35

PREMIJERNO PRIKAZAN FILM ALA JE LEP OVAJ SVET Miljana Gavrilović za Kurir TV: Drago mi je da su ljudi pozitivno reagovali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track