KONCERT DECENIJE U ČAČKU:U čast pola veka od osnivanja benda Smak, a evo gde će dobiti sopstveni SPOMENIK!
Foto: Dragan Kadić

svaka čast

KONCERT DECENIJE U ČAČKU:U čast pola veka od osnivanja benda Smak, a evo gde će dobiti sopstveni SPOMENIK!

Kultura -

Jedan od najdugovečnijih rok bendova bivše Jugoslavije, grupa Smak, održaće koncert sutra u 21 časova, na Gradskom trgu u Čačku. Nakon pravog spektakla koji je ova legendarna grupa napravila u Kragujevcu za Dan grada u maju, došao je na red rodni grad člana benda i jednog od najpoznatijih i najboljih gitarista sa ovih prostora, Radomira Mihajlovića Točka. Zvuk ove grupe traje više od pola veka, a kako navode organizatori, dugo očekivani koncert biće pravi spektakl i predstavlja koncert decenije.

Slavni Čačanin

- Radomir Mihajlović Točak jedan je od najpoznatijih Čačana i njegov povratak u rodni grad i gostovanje grupe Smak veoma su značajni događaj za ceo region. Na virtuoznim zvucima roka koje oni stvaraju odrasle su generacije Čačana i oni su duboko utkani u identitet grada - navode organizatori. Inače, koncert se održava u okviru manifestacije Kulturno leto u Čačku i značajno sadržajno upotpunjuje njen program. Publika će uživati u zvucima "Biske", "Crne dame", "Daira", "Ljudi nije fer" i drugih numera koje su obeležile pola veka postojanja Smaka. Za to vreme Točkova gitarska virtuoznost i zanimljiva i snažna fuzija hard roka, džeza i progresivnog roka sa jakom bluz osnovom, proslavila je ovaj bend. Inače, grupa je ime dobila po dramskom kolažu koji se u vreme kada je nastala spremao u Kragujevcu, ali predstava nije doživela svoje premijerno izvođenje.

Radomir Mihailović Točak
foto: Dragan Kadić

Spomenik u Kragujevcu

Nedavno su, u znak zahvalnosti, kragujevački odbornici na 19. redovnoj sednici Skupštine grada izglasali podršku inicijativi da grupa Smak dobije spomenik u svom gradu. Obrazlažući odluku, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić istakao je da je Smak jedan od najvećih simbola grada, uz Muzej "21. oktobar", Knjaževsko-srpski teatar i nekadašnju "Zastavu". Inicijativu za postavljanje spomenika pokrenuo je Dom omladine u Kragujevcu, a saglasnost na postavljanje spomenika potpisala je ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković. Predviđeno je da spomenik grupi Smak bude postavljen u Ulici Branka Radičevića, a činiće ga skulpture članova ove rok grupe u prirodnoj veličini.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Kurir.rs

Bonus video:

01:33

HAOS NA KONCERTU BAJE MALOG KNINDŽE U ČALMI Pogledajte kakva je bila atmosfera, ali i ZAŠTO ĆE OVAJ KONCERT POSTATI TRADICIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track