AKO STE MISLILI DA SE KAMEN MOŽE JAVITI SAMO U BUBREGU, GRDNO SE VARATE: Evo gde se sve može stacionirati OD GLAVE DO PETE!
Foto: Shutterstock

nema gde ih nema

AKO STE MISLILI DA SE KAMEN MOŽE JAVITI SAMO U BUBREGU, GRDNO SE VARATE: Evo gde se sve može stacionirati OD GLAVE DO PETE!

Život -

Kamenčići rastu kada se minerali, najčešće kalcijum, nakupe u vašem urinarnom traktu. Oni zaista mogu da bole, posebno u leđima blizu kukova i rebara, ako postanu dovoljno veliki da blokiraju ceo ili deo vašeg mokraćnog sistema.

mokraća
foto: Shutterstock

Možda ćete videti krv ili čak komadić kamena u urinu. Manji ponekad izlaze sami, ali nekad je potrebna i operacija da biste ih se rešili.

Međutim, time se ne završavaju sve muke sa kamenjem!

Verovatno niste znali, ali kamenčići mogu da se ugnezde i u drugim delovima tela, a za neke to nikad ne bi pomislili. Evo gde sve mogu da se formiraju, počevši od glave i šta treba da uradite ako vam se to dogodi:

Usta

Ne znamo tačno zašto, ali kamenje se može pojaviti i u vašim ustima. Mogu da nabubre i budu baš bolni, kao i da blokiraju cevčice koje kanališu pljuvačku kada jedete. Proverite i vi stanje po jezikom, možda ćete videti beličasti kamen.

Jezik
foto: Shutterstock

Nemojte da paničite, obično nije ozbiljno. Nekad nestanu ako popijete više vode, a možete i da masirate kamen koji se time olabavi, a vama se učini da sisate nešto kiselo. Ako ga se ne rešite, vaš lekar ga može ukloniti.

Grlo

Vaši krajnici su dve grudvice tkiva na zadnjem delu grla koje pomažu da se filtriraju klice. Međutim, hrana ili drugi ostaci mogu tamo da se uhvate i stvrdnu u kamenje. Tad imate upalu grla, smrdljiv dah i otečene krajnike sa belim tačkama. Ovo kamenje obično možete nežno da očistite četkicom za zube ili pamučnim štapićem, odnosno da ih isperete slanom vodom. Ako to ne pomogne, moraćete da idete kod lekara.

kamenac u grlu, kamenac na krajnicima
foto: Shutterstock

Nos

Retko se stvara, uglavnom kada vam se komad dugmeta, gumice, semena, drveta ili nečeg sličnog zabode u nos, najčešće u detinjstvu. Tokom godina, može privući minerale kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe i postati veći. Na kraju ćete možda osećati bol ili primetiti smrdljivu sluz koja teče samo iz jedne nozdrve.

nos
foto: Profimedia

Vaš lekar će ga odmah pronalaći gledanjem u nos pomoću specijalnog alata i otkloniti manjim zahvatom.

Krvni sudovi na glavi

Kada se vaši krvni sudovi na glavi ne razvijaju normalno, mogu izazvati slabe tačke, izbočine i druge probleme. Tad se javljaju bol i promenjena boja kože, posebno oko usta, usana, obraza, glave i vrata. Kamenje u krvnim sudovima može se pojaviti jer se krv sporije kreće u tim područjima i na kraju se zgrušava i stvrdne u kamen. Vaš lekar vam može pomoći u lečenju vaših simptoma, a otkriće i uzrok problema.

Žučna kesa

žuč
foto: Shutterstock

Ovaj mali organ koji se nalazi u gornjem desnom delu stomaka sadrži probavni sok koji se zove žuč. Holesterol i jedinjenje zvano bilirubin mogu u žuči dovesti do stvaranja kamena.

Obično su premali da bi izazvali bol ili im je potreban tretman, ali kod pojedinih pacijenata je neophodna operacija koja podrazumeva vađenje žučne kese. Posavetujte se oko toga sa doktorom.

Trbuh

Kamenje je retko u vašem sistemu za varenje, ali njihovu pojavu mogu izazvati oboljenja kao što su divertikulitis ili inflamatorne bolesti creva, odnosno promene u vašem stomaku i crevima zbog bolesti, genetike ili prethodnih operacija. Vaš lekar će verovatno rešiti da ovaj problem otkloni operacijom, a utvrdiće i uzrok stvaranja kamena kako se ne bi ponovo napravio.

Muškarac, Bol, Upala, Boli Stomak, Pankreas

Pankreas

Organ u sredini vašeg stomaka stvara hormone koji pomažu u varenju hrane i održavaju nivo šećera u krvi stabilnim.

Kamenje može proći iz žučne kese kroz žučne kanale do pankreasa i zapaliti ga: mogli biste da imate groznicu, ubrzan puls, da osećate mučninu i bol u stomaku koji je gori nakon obroka i širi se u leđa. Ako kamen ne prođe sam, lekar ga može izvaditi. Ponekad mogu ukloniti i žučnu kesu, izvor problema.

Bešika

Možda ćete ih dobiti jer ne izbacujete urin u potpunosti, ili je on prezasićen nekim mineralima, a ima manjak drugih. Ovi kamenci se formiraju sami, ali i nakon što mali kamen u bubregu sklizne do bešike i postane veći.

Bol, Stomak, Bešika, Ciklus
foto: Shutter

Proverite da li imate zamućen ili krvav urin, a zbog toga možete da osećate i bol u donjem delu stomaka kada idete da obavite malu nuždu.

Vaš lekar će odlučiti koji je najbolji način da ih uklonite: lekovima, razbijanjem zvučnim talasima i laserima ili operacijom.

Prostata

Kod muškaraca, mala žlezda u blizini bešike stvara tečnost za zaštitu sperme, a kamenčići koji se ovde formiraju su veličine makovog zrna, a češći su u srednjim i starijim godinama.

prostata, pregled
foto: Shutterstock

Uglavnom vam neće biti potreban tretman jer obično ne izazivaju simptome. Ali - ponekad se inficiraju, što može da upali prostatu i izazove probleme sa urinarnim traktom.

Takva stanja zahtevaju antibiotike ili tretman drugim lekovima.

Kurir.rs/WebMD/B.M.

Bonus video:

06:34

Milica ima šest meseci života, spas je transplatacija bubrega u inostranstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track