PROGLAŠENI POBEDNICI FESTIVALA U VENECIJI: Ove godine žene IZDOMINIRALE, a evo koji glumac je osvojio ZLATNOG LAVA!
Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

SVEČANA CEREMONIJA

PROGLAŠENI POBEDNICI FESTIVALA U VENECIJI: Ove godine žene IZDOMINIRALE, a evo koji glumac je osvojio ZLATNOG LAVA!

Kultura -

Zlatnog lava za najbolji film na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji osvojio je američki film "All The Beauty And The Bloodshed" u režiji Lore Poitras, dok je Srebrnog lava, glavnu nagradu žirija dobio film "Saint Omer" rediteljke Elis Diop.

Dokumentarni film "All The Beauty And The Bloodshed" epska je i emotivna priča o međunarodno poznatoj fotografkinji i aktivistkinji Nen Goldin. Film govori o njenom životu, umetničkom radu i borbi protiv porodice Sekler, koja je poznata po marketingu opioida oksikodona koji izaziva zavisnost.

Lora Poitras
foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sama Goldin je rekla da je bila zavisna od oksikodona. Ova 68-godišnjakinja proslavila se intimnim fotografijama koje obrađuju teme poput seksualnosti, bolesti, želje ili nasilja.

Pedesetosmogodišnja Lora Poitras najpoznatija je po filmu "Citizenfour", Oskarom nagrađenom dokumentarcu o zviždaču Edvardu Snoudenu. Ona je sedma žena koja je dobila Zlatnog lava od 1949. godine, piše nemačka novinska agencija dpa.

Velika nagrada žirija pripala je Francuskinji Elis Diop za film "Saint Omer". Film prati spisateljicu Ramu, koja prisustvuje suđenju mladoj ženi optuženoj za ubistvo svoje 15-mesečne ćerke.

Elis Diop
foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Srebrnog medveda za najbolju režiju dobio je Luka Gvadagnino za film "Bones and All", a specijalnu nagradu žirija ove godine je dobio film "Khers Nist" reditelja Džafara Panahija, zatočenog u Iranu. Kada je objavljena dodela specijalne nagrade, prisutni u dvorani ustali su u znak podrške iranskom filmašu.

Nagradu za scenario dobio je Martin Mekdonah za "The Banshees of Inisherin". Film je dobio još jednu nagradu: za najboljeg glumca, koju je osvojio Kolin Farel.

Kolin Farel
foto: Maria Laura Antonelli / Avalon / Profimedia

Najboljom glumicom proglašena je Kejt Blančet za ulogu u filmu "Tar" Toda Filda.

Nagrada žirija Marčelo Mastroijani za najboljeg debitanta pripala je Tejloru Raselu.

U ovogodišnjoj konkurenciji za nagrade su se takmičila 23 rada. Nagrade je dodelio međunarodni žiri kojim je predsedavala američka glumica Džulijen Mur.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:28

Dodela nagrada Sarajevo film Festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track