POČELI DANI DANILA LAZOVIĆA: Pored glavne nagrade i novčanog iznosa od 1.000 evra, žiri će jednom od 12 studenata dodeliti ULOGU!
Foto: Beta

sećanje uz muziku, poeziju i glumu

POČELI DANI DANILA LAZOVIĆA: Pored glavne nagrade i novčanog iznosa od 1.000 evra, žiri će jednom od 12 studenata dodeliti ULOGU!

Kultura -

U Priboju je juče počeo deveti festival Dani Danila Lazovića, koji će ove godine trajati do 24. septembra, u organizaciji Doma kulture "Pivo Karamatijević" i Zavičajnog muzeja u Priboju. Uz podršku opštine Priboj, ovogodišnji festival nosi slogan: "Poezija je muzika duše" i posvećen je velikanu našeg glumišta čiji je ovo zavičaj.

Danilo Lazović
foto: Printscreen YT

Direktor festivala, glumac i prvak drame Beogradskog dramskog pozorišta Milorad Damjanović već je u svom rodnom gradu. Iako snima seriju "Od jutra do sutra" i uveliko priprema beogradsku premijeru poetsko-muzičkog kabarea "Čeznem da vam kažem" za početak novembra, Miki je srećan što je ovogodišnji festival počeo onako kako je zamišljen, i za Kurir otkriva jednu novinu.

Miki Damjanović, Milorad Damjanović
foto: Beta

- Od 2022. imamo i jednu specijalnu nagradu. Pored glavne povelje "Danilo Lazović" i novčanog iznosa od 1.000 evra koji daruje opština Priboj, poseban žiri će od 12 studenata izabrati jednog kome će nagrada biti uloga u sledećoj seriji "Smart produkcije" iz Beograda - otkriva Miki.

Posle mnogo predstava, radionica, multimedijalnih programa i različitih umetničkih formi u kojima je publika imala priliku da uživa na dosadašnjim festivalima, ove godine posebna pažnju biće posvećena muzičkom stvaralaštvu i njegovoj nezaobilaznoj prisutnosti, povezanosti i važnosti koje ima u umetnosti uopšte, a posebno u poeziji.

Ovakav multidisciplinarni pristup daće sveobuhvatan odgovor na suštinu bavljenja umetnošću i još jednom potvrditi svrhu njenog postojanja: ona je tu da spaja, oplemenjuje i prosvećuje.

Miki Damjanović, Milorad Damjanović
foto: Beta

U centru pažnje svakako ostaje čuvanje uspomene na lik i delo Danila Lazovića, kao i takmičenje studenata u govorenju poezije, a od programa tu je i koncert klasične muzike, predstave koje koreliraju i istražuju povezanost dramske i muzičke umetnosti, manje forme performansa koje spajaju pisanu reč, glumu i muziku, ali i program "Danilu u čast", koji se nakon nekoliko godina vraća na festival.

(Kurir.rs / J. A. M.)

Bonus video:

04:51

GLUMAC OTKRIO DETALJE ODNOSA BRANKA CVEJIĆA I NJEGOVE SUPRUGE! Veliki prijatelj iznenadio mnoge: BILI SU ZAJEDNO OD ROĐENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track