ŽENSKA NOGA TU NIJE KROČILA VEĆ HILJADU GODINA: Film o tajnama života na Svetoj Gori, a evo i kad stiže u domaće BIOSKOPE
Foto: Promo

premijera

ŽENSKA NOGA TU NIJE KROČILA VEĆ HILJADU GODINA: Film o tajnama života na Svetoj Gori, a evo i kad stiže u domaće BIOSKOPE

Kultura -

Film "Sveta Petka" videlo je više od 50.000 ljudi, a od 6. oktobra u domaće bioskope stiže dokumentarac "Gde si, Adame?" tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka. Autori iz Rusije vode nas u dubine Svete Gore, riznice pravoslavlja. Oni okom kamere dopiru do unutrašnjosti manastirskih zidina, prenoseći neverovatnu atmosferu monaškog života kao uzora koji bi trebalo da služi svima nama.

film Gde si Adame
foto: Promo

- Ovaj film po pravilu nije smeo da nastane. Trebalo je zaslužiti poverenje bratstva na poluostrvu udaljenom od civilizacije, gde žena nema već hiljadu godina - navode oni.

Idejni tvorac i producent filma đakon Aleksandar Pliska tokom cele jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar na Svetoj Gori, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad. Hram je podignut u 10. vuku i osnovao ga je Sveti Jevtimije Atonski. U manastiru živi oko 50 monaha, a krsna slava manastira je Aranđelovdan.

film Gde si Adame
foto: Promo

Premijera je u Beogradu 6. oktobra u MTS dvorani. Distribucija filma ide uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija. Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru film je dobio nagrade za najbolji film i kameru.

Kurir.rs

Bonus video:

03:11

KO ŽIV, KO MRTAV Film koji ćemo uskoro gledati u bioskopima, a potpisuje ga mladi glumac Rade Ćosić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track