DOBITNICA NOBELA ODUŠEVLJENA BEOGRADOM I SRBIJOM: Čitala sam Kiša i roman Mirka Kovača, a evo šta je uradila tokom BOMBARDOVANJA
Foto: Stefan Boness/Ipon / Sipa Press / Profimedia

lepo

DOBITNICA NOBELA ODUŠEVLJENA BEOGRADOM I SRBIJOM: Čitala sam Kiša i roman Mirka Kovača, a evo šta je uradila tokom BOMBARDOVANJA

Kultura -

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da dodeli ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost francuskoj književnici Ani Erno.

Annie Ernaux
foto: Stefan Boness/Ipon / Sipa Press / Profimedia

Poznata spisateljica, čija bibliografija broji više od dvadeset zapaženih naslova, boravila je u Beogradu. Predstavljala je svoje knjige "Jednostavna strast", "Mesto pod suncem", "Nisam izašla iz svoje noći", i to joj je sećanje probudilo veliko žaljenje dva leta kasnije, kada je zamišljala kako taj grad izgleda pod bombama.

U razgovoru s novinarima nedeljnika Nin prvo je otkrila i da li je nekada čitala pisce s ovih prostora, odgovorila je: "Danila Kiša i jedan roman Mirka Kovača - 'Životopis Malvine Trifković'".

Danilo Kiš
foto: screenshot RTS

Književnica rođena 1940. u Normandiji, koja je 1984. dobila veliku nagradu Renodo za Mesto, fragmentarnu prozu sačinjenu od sećanja na detinjstvo, pokrenutih očevom smrću, rano je stvorila prepoznatljivi književni svet. Kritičari pokušavaju da ga definišu, najčešće koristeći reč autobiografsko.

"Sve što sam napisala potiče iz mog životnog iskustva, iz onog što sam videla, proživela, iz svega što i dalje proživljavam; u tom smislu, poreklo i tematika moje literature jesu autobiografski“, kaže Ani Erno za NIN.

Annie Ernaux
foto: Stefan Boness/Ipon / Sipa Press / Profimedia

Ani Erno će, uz Nobelovu medalju, biti dodeljeno i deset miliona švedskih kruna, odnosno oko 108.000.000 dinara.

Sutra će u Oslu biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, a u ponedeljak, 10. oktobra, dobitnika nagrade za ekonomske nauke.

Kurir.rs

Bonus video:

12:32

BILA SAM ŽRTVA SEKSUALNOG PREDATORA: Poznata književnica u suzama priznala: ŠČEPAO ME OTPOZADI, a onda se desilo nešto još gore

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track