NISU MU DALI DA POSETI PAPU, PA RAZBIO SKULPTURE STARE 2000 GODINA! Američki turista napravio HAOS i ogromnu ŠTETU u Vatikanu!
Foto: EPA / MAURIZIO BRAMBATTI

nisz mu ispunili želju

NISU MU DALI DA POSETI PAPU, PA RAZBIO SKULPTURE STARE 2000 GODINA! Američki turista napravio HAOS i ogromnu ŠTETU u Vatikanu!

Kultura -

Penzioner iz Amerike je u besu bacio bistu sa polica na pod. Zaustavila ga je vatikanska policija i predala italijanskoj policiji, navodi se u zvaničnom saopštenju Vatikana.

- Želim da upoznam papu - uzviknuo je američki turista tokom posete Vatikanskom muzeju Kjaramonti, nakon čega je počeo da baca biste na pod, od kojih su neke stare dve hiljade godina, piše Jutarnji.hr.

Incident se dogodio tokom posete turista muzeju u kome su izložene skulpture iz grčkog i rimskog doba.

Muzej
foto: Eric Vandeville / akg-images / akg-images / Profimedia

Protiv njega je podneta prijava, a kasnije je pušten, a prema rečima inspektora, muškarac se nije opirao, već je izricao nerazumne rečenice. Muškarac navodno pati od psihičkih problema i ranije je prijavljivan za nepristojne radnje.

Reč je o čoveku rođenom u Egiptu, koji ima američki pasoš i boravi u Portugalu. Oštećeni su portret starca i bista mladića, verovatno kneza iz porodice Konstantina (II-IV vek).

Umetnička dela su poslata u konzervatorsku laboratoriju. Uništeni su nos i uvo jedne biste i osnova druge. Fragmenti skulptura su prikupljeni i trenutno se radi na procesu sanacije. Stručnjaci procenjuju da će radovi na bistama trajati od trista do trista pedeset sati i koštaće oko 15.000 evra.

U pomenutom muzeju nalazi se oko 1000 istorijskih skulptura, pre svega bista, među kojima je i portret rimskog cara Avgusta. Otkako je Vatikan ponovo otvoren za turiste, povećana je potencijalna šteta po kulturno nasleđe. Naime, čuvene španske stepenice uništili su neoprezni vozači skutera i sportskih automobila.

Vatikan ima video-nadzor, a osoblje muzeja je uključeno u obuku kako bi ih naučilo kako da se nose sa sukobima, ali neki postavljaju pitanje da li su date mere bezbednosti dovoljne.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

00:39

Otvoren Nacionalni palata muzej u Hongkongu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track