NAJSKUPLJA VIOLINA NA SVETU STIŽE U BEOGRAD: Koncert će se svirati na instrumentu po kome je snimljen film, a STAR JE 300 GODINA
Foto: Joy Strotz

za ljubitelje klasike

NAJSKUPLJA VIOLINA NA SVETU STIŽE U BEOGRAD: Koncert će se svirati na instrumentu po kome je snimljen film, a STAR JE 300 GODINA

Kultura -

Solistkinja iz Njujorka i vlasnica jedne od najpoznatijih violina na svetu, čuvene crvene Stradivari Mendelson violine Elizabet Pitkern, prvi put će nastupiti u Srbiji 18. oktobra u 20 časova u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

- Moja priča vezana za ovu violinu vraća me na početak devedesetih i aukcijsku kuću "Kristi" u Londonu, kad sam je prvi put videla i dobila odobrenje da sviram na njoj. Putovala sam sa mamom i odmah sam se povezala s instrumentom jer sam znala za njegovu istoriju. U sobi je bio i čovek koji je tajno učestvovao na aukciji i violina je prodata misterioznom kupcu za dva miliona dolara. Ispostavilo se da se moj deka tajno nadmetao za nju - otkriva Pitkernova, koju će na koncertu u Beogradu pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista iz Njujorka, a gošća na violončelu biće američka umetnica Kejla Herman.

Elizabet Pitkern
foto: Christian Steiner

- Priča o crvenoj violini veoma je fascinantna pogotovo za sve nas koji volimo i istoimeni film. Kada mi je Elizabet rekla da će na jesen imati koncerte u Evropi, znao sam da Beograd mora da bude jedna od stanica. Na koncertu ćemo čuti zvuke violine napravljene 1720. godine, ali i violončela iz 1769, na kome će svirati moja supruga Kejla Herman - opisuje Stuparević.

Inače, "Crvena violina" dobila je ime po prepoznatljivom crvenom laku, a napravio ju je 1720. čuveni Antonio Stradivari. Ne zna se šta je bilo s violinom godinama, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona. Misteriozna sudbina Stradivarijeve violine poslužila je i kao inspiracija za film iz 1998. godine "Crvena violina", koji je dobio Oskara za muziku. Kasnije je snimljen i dokumentarac "Aukcijski blok", u kojem se pojavljuje i Elizabet.

Repertoar koncerta na Kolarcu činiće kompozicije Hajdna, Betovena, Klare Šuman, Geršvina, kao i Ejmi Bič, jedne od najznačajnijih američkih kompozitorki.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:06

50 VIOLINA NEDELJOM ISPRAĆA DŽEJA NA VEČNI POČINAK: Jecaji na groblju, porodica i prijatelji slomljeni ispred sanduka (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track